Bir sınava ne kadar süre çalışmalısın? Bu sorunun cevabı herkes için farklıdır. Çünkü mesele sadece ne kadar süre çalıştığın değil, aynı zamanda ne kadar verimli çalıştığındır.
Eğer verimsiz bir şekilde çalışırsan, kendini ilerleme gösteremeden saatlerce ders çalışırken bulabilirsin, bu da hayal kırıklığına ve tükenmişliğe yol açar. Öte yandan, verimli çalışma kısa, odaklı veya uzun grup çalışmaları şeklinde de olabilir.
Çalışma Süresi Planlama
Çoğu verimli çalışma en az bir saat sürer. Bir saatlik bir süre sana konunun ayrıntılarına inmen için yeterli zamanı verir, ancak zihninin dağılmasına neden olacak kadar da uzun değildir. Bununla birlikte, 60 dakikalık bir çalışma genellikle bir dersin tamamını ya da bir dönemin konusunu ele almak için yeterli değildir, bu nedenle birden fazla çalışma programı yapman gerekir.
Bir saatlik veya iki saatlik çalışma oturumlarında mola vererek dinlen. Zihnin en iyi bu şekilde çalışır. Kendini durmadan uzun okumalar yaparken buluyorsan ve kitabı bıraktığında hiçbir şey hatırlamıyorsan, bu bir saatlik stratejiyi uygulamayı düşün.
Nihayetinde, ne kadar süre çalışman gerektiğini belirlemenin anahtarı, öğrenme yöntemine dayanır. Zihninin neden bu şekilde çalıştığını anladığında, ders çalışma süreni daha etkili bir şekilde planlayabilirsin.
Bütüncül Düşünenler
Bazı öğrenciler bütüncül düşünürlerdir, bu da beyinlerinin okuma yaparken arka planda çok çalıştığı anlamına gelir. Okudukça, öğrenciler başlangıçta aldıkları bilgi miktarından bunalmış hissedebilirler, ancak daha sonra her şeyin anlam kazanmaya başladığını keşfederler. Eğer bütüncül düşünen biriysen, rahatlamak için ara sıra mola vererek bölümler halinde okuma yapmaya çalışmalısın. Zihninin bilgiyi özümsemesi ve düzenlemesi için zamana ihtiyacı vardır.
Bütüncül düşünen biriysen, bir şeyi hemen anlamadığında panik yapmamaya çalış. Kendini strese sokma. Sakince okursan ve kitabı bir kenara koyduktan sonra zihnini biraz dinlendirirsen çok daha fazla şey hatırlarsın.
Analitik Düşünenler
Bazı öğrenciler analitik düşünürlerdir, yani olayların özüne inmeyi severler. Bu düşünürler, okuma yaparken mantıklı gelmeyen bir bilgiyle karşılaştıklarında genellikle okumaya devam etmekte zorlanır.
Eğer analitik düşünen biriysen, kendini detaylara takılırken bulabilirsin, bu da okuduğun kitabı makul bir sürede bitirmeni engeller. Bölümleri tekrar tekrar okumak yerine, takıldığın her sayfaya ve bölüme bir yapışkan not veya kalemle işaret koy. Ardından bir sonraki bölüme geç. Daha sonra geri dönüp kelimelere ya da kavramlara ikinci kez bakabilirsin.
Kaynak: https://www.thoughtco.com/how-long-should-i-study-3974539