Ödevlerini yaparken hayal kurmakla mı suçlanıyorsun? Düşünmek için yalnız kalmayı seviyor musun? Eğer öyleyse, bütüncül öğrenme stiline sahip bir öğrenci olabilirsin.
Konu bilişsel modellere geldiğinde birçok görüş ayrılığı vardır. Bazı araştırmacılar, bütüncül ve analitik öğrenenler olarak adlandırılan iki tür öğrenme yöntemi olduğunu savunmaktadır.
Bütüncül Öğrenenler Nasıl Olur?
Bütüncül öğrenenleri bazen derin ve düşünceli öğrenci tipi olarak adlandırırız. Bu tür öğrenciler bazen kendi düşünceleri tarafından rahatsız edilebilirler.
Bütüncül öğrenenlerin yeni bir kavramla ya da yeni bir bilgi yığınıyla karşılaştıklarında acele etmemeleri gerekir. Bütüncül düşünen bir kişinin yeni kavramların içine sinmesine izin vermesi biraz zaman alır, bu nedenle bunun doğal olduğunu anlamayan biri için sinir bozucu olabilir.
Eğer bir şeyi okuduktan sonra hemen anlamıyorsan ama sonra anlamaya başlıyorsan, sen de bütüncül öğrenen biri olabilirsin. İşte bütüncül öğrenenlerin bazı özellikleri:
- Önemli konulara odaklanırlar ve yeni şeyler öğrendiklerinde, bunları daha önce bildikleri şeylerle karşılaştırırlar.
- Okurken bile zihinsel imgelemeler, benzetmeler veya kıyaslamalar yaparak yeni kavramları bildikleri kavramlarla karşılaştırmayı severler.
- Bütüncül zekaya sahip olanlar, yani çok düşünen kişiler, sorulara hemen cevap vermezler. Önce iyice düşünüp taşınırlar. Bu, öğrencilerin sınıfta ellerini kaldırmakta isteksiz olmalarına neden olan bir özelliktir.
Ancak bütüncül öğrenenler, görünüşte yavaş olan öğrenme sürecinden dolayı çok fazla üzülmemelidir. Bu tür öğrenciler bilgiyi değerlendirme ve ayrıntılı olarak inceleme konusunda çok başarılıdırlar. Özellikle araştırma yaparken ya da yazı yazarken bu çok işlerine yarar.
Eğer sen de bütüncül bir öğrenen olduğunu düşünüyorsan, çalışma becerilerini geliştirmek için bu güçlü yönlerini ders çalışma veya öğrenme sürecinde kullanabilirsin.
Bütüncül Öğrenen misin?
Bütüncül öğrenenler genellikle büyük bir fikirle başlarlar ve sonra detaylara inerler. Yani, önce genel bir şey düşünürler, sonra onun parçalarını anlamaya çalışırlar. İşte sen de bu özelliklere sahipsen bütüncül öğrenen olabilirsin:
- Bütüncül öğrenen olarak, bir soruna mantık yerine önce duygularınla yanıt verme olasılığın daha yüksek olabilir.
- Bir matematik sorusunu hemen çözebilir, ama nasıl çözdüğünü pek düşünmezsin.
- Çeşitli düşüncelere daldığın için okula geç kalabilirsin.
- İsimleri unutabilirsin ama yüzleri kolayca hatırlarsın.
- Ders çalışırken müzik çalması sana iyi gelebilir.
- Derste soruları yanıtlamak için elini pek kaldırmazsın çünkü soruya cevap bulman biraz zamanını alır.
- Soruya bir cevap bulduğunda, bu cevap beş dakika önce vereceğin cevaptan çok daha kapsamlı olabilir.
- Bir şeyleri okuyup okuyup anlamadığında hayal kırıklığına uğraman ve sonra aniden anlaman muhtemeldir.
Problemleri
Bazı bütüncül öğrenenler, büyük fikirlere odaklanıp küçük detayları gözden kaçırabilirler. Bu, sınavlarda sorun yaratabilir çünkü genellikle detaylar önemlidir.
Bütüncül öğrenenler, bir şeye hemen cevap veremedikleri için çok zaman kaybettiklerini düşünebilirler.
Ders Çalışma İpuçları
Eğer sen de bütüncül öğrenen bir öğrenciysen, işte sana ders çalışmanda yardımcı olabilecek bazı ipuçları:
- Konuların özetlerine dikkat et. Öğretmeninin dönemin başında bir konular ile ilgili özet sunarsa, bunları not almayı unutma. Konuların özetleri, yeni bilgileri öğrenmen için bir çerçeve oluşturmana yardımcı olacaktır.
- Kendi özetlerini çıkar. Bu, gözden kaçıracağın önemli ayrıntıları hatırlaman için iyi bir yoldur.
- Giriş veya özeti atlamamalısın. Kitabı okumadan önce bunları okuman sana fayda sağlayacaktır. Bütüncül öğrenensen kavramları kaydetmen için önceden bir çerçeve oluşturman önemlidir.
- Sınırlarını belirle. Bütüncül öğrenenler bir kavram veya olayın nerede bitip diğerinin nerede başladığını ayırt etmekte zorlanabilirsin. Başlangıç ve bitiş noktalarını belirlemek senin için faydalı olabilir.
- Örnekler iste. Zihnin karşılaştırma yapmayı sever, bu nedenle ne kadar çok örnek o kadar iyidir. Örnekleri not al, ancak daha sonra kafanın karışmaması için onları örnek diye işarele.
- Görseller kullan. Uzun bir paragraf ya da açıklamayı okurken, kendi çizelge ve resimlerini oluştur.
- Zaman çizelgeleri oluştur. Bu, sınırlarını belirlemenin başka bir yoludur.
- Örnek ödevlere bak. Zihnin referans çerçevesi olarak örnekleri kullanmayı sever. Onlar olmadan, nereden başlayacağını bilmen bazen zor olabilir.
- Kavramların çizimlerini yap. Kavramları ne kadar çok çizebilir ve karakterize edebilirsen o kadar iyi olur.
- Konu ilerledikçe özetler çıkar. Bir konuyu hatırlaman için aktif bir okuyucu olman gerekir. Bunun için her bölümden sonra kısa bir özet yazman gerekir.
- Zamanlayıcı kullan. Olasılıkları düşünmeye kendini kaptırabilir ve zamanın nasıl geçtiğini anlamayabilirsin.
- Sadece bir konuya odaklan. Aynı anda birçok şey düşünebilirsin ama dikkatinin dağılmaması için sadece bir şeye odaklanmalısın.
Kaynak: https://www.thoughtco.com/holistic-learners-1857093