Etkili öğretim stratejileri, günlük ipuçlarının ve püf noktalarının ötesine geçer. Bunlar, bir eğitimci olarak okul yılı boyunca öğretme hedeflerinize ulaşmanıza yardımcı olan denenmiş ve doğru metodolojilerdir. Öğretim modeli oluşturmak söz konusu olduğunda, öğretmenler ders planlarını etkili öğretim stratejileriyle geliştirmelidirler.
İçindekiler
Etkili Öğretim Stratejilerinin Özellikleri Nelerdir?
Anlamlı öğrenme deneyimleri öğrencileri daha derine dalmaya, daha fazla keşfetmeye ve kişisel bağlantılar kurmaya motive eder. Kişiselleştirilmiş veya bireyselleştirilmiş öğrenme söz konusu olduğunda, bu tür deneyimler öğrencileri sürücü koltuğuna oturtur ve yaşam boyu öğrenmeye devam eden bireyler olmaları için onlara bir istek duygusu verir.
Etkili öğretim stratejileri tasarlamak için 7 temel etkili öğretim yöntemleri ve etkili öğretim ve öğrenme süreçleri:
1. Öğrenci katılımı
Öğrenci katılımı, eğitimcilerin öğretme hedefleri hakkında konuşmak için kullandıkları, her yerde duyulan ifadelerden biridir. Öğrenci katılımı nedir? Öğretmenlerin uğruna çabaladıkları, öğrencilerin koltuklarında öne doğru eğildikleri, düşünceli sorularla ve anlamlı diyaloglarla derse katıldıkları, gözlerinin o meşhur parlaklığa sahip olduğu, pürdikkat odaklanmalarıdır.
Çocuklar doğuştan meraklıdır; yeni yürümeye başlayan bir çocuğun ısrarlı “Neden?” sorusunu düşünün. Eğitimciler, etkili keşifsel veya deneyimsel öğretim yöntemleri tasarlayarak bu merak duygusunu yaşam boyu öğrenme arayışına dönüştürmeye çalışırlar. Öğretmenler genellikle çocukların öğrenme sürecinde ellerini kirletmelerine izin vermek için uygulamalı etkinlikler sunmaya çalışırlar. Bu tür kinestetik ve dokunsal görevler kas hafızasını geliştirir, enerjiyi artırır, bilişsel ve duygusal gelişimi besler.
Öğrenci katılımını desteklemenin bir başka yolu da derslerin açık ve gerçek dünya bağlantılarına sahip olmasını sağlamaktır. Becerilerin günlük hayata nasıl uygulandığını göstererek veya kariyer hedeflerini göz önünde bulundurarak, öğrencilerin uygulama örneklerini benimseme olasılığı daha da yükseltilebilir.
2. Aktif öğrenme
Aktif öğrenme tüm olanakları içerir. Öğrencilerin sadece tüketmekle kalmayıp yarattıklarını, bağlantılar kurduklarını ve önceki bilgilerin üzerine yeni bilgiler inşa ettikleri öğrenme biçimidir. Öğrencilerin bir derste ağır işleri yapmasını ve düşünmesini ister.
Aktif öğrenme, öğrencilerin eğitim deneyimlerini pozitife dönüştürür ve akademik sonuçları iyileştirir. Her yaştan öğrenci için aktif öğrenme uygulamaları, öğrencilerin yeni bilgileri sindirirken ve akılda tutarken birden fazla öğrenme stilini geliştirmelerini teşvik etmek için kinestetik hareketleri çeken etkinliklere oldukça fazla dayanır. Bu tür katılımcı roller, müfredat genelinde aktif öğrenmeyi teşvik eder.
3. İşbirliğine dayalı öğrenme
İşbirliğine dayalı öğrenme, öğrencileri anlam arayışı için ortak bir girişimde bir araya getirir. Bu etkili öğretim stratejisi, öğrencileri teşvik etmenin de harika bir yoludur. Öğrenciler akranlar arası öğrenmeye katıldıklarında daha aktif ve katılımcı bir rol üstlenirler. Ve günümüz teknolojileri, öğrencilerin tercih ettikleri öğrenme stillerine eğilirken “tartışmalarına” olanak tanır.
VAK (Görsel, İşitsel ve Kinestetik), eğitimcilerin yeni bilgileri işleme ve akılda tutma söz konusu olduğunda çocuğun güçlü yönlerini ele almaya başlamasının yaygın bir yoludur. İşbirliğine dayalı öğrenme ile öğrenciler birbirlerinin güçlü yönlerini destekler, farklı bakış açılarından yararlanır ve bir sorunu farklı bir şekilde çözmeleri için birbirlerine meydan okurlar.
İşbirliğine dayalı öğrenme ve bağlantı kurma, aktif öğrenme deneyimleri yaratmada büyük önem taşır.
4. Okul kültürü
Olumlu bir sınıf ve okul kültürü, tüm öğrenciler ve aileleri için kapsayıcı ve destekleyici bir ortam yaratmak için çok önemlidir. Öğrencilerinize hedeflerinizin ne olduğunu vurgulamak için okul yılının başında beklentileri belirlemek ve paylaşmak yararlı olacaktır. Bu tür ortak rutinler ve prosedürlerle seviye belirleme, uyumlu bir iklim yaratmaya yardımcı olabilir.
Okuldaki tüm paydaşları sınıfınızda aktif bir rol oynamaya davet edin. Tüm paydaşları olumlu davranış ve yapabilirim tutumu veya büyüme zihniyetiyle liderlik modeli oluşturmaya teşvik edin. Özgün ve özenli ilişkiler kurmaya odaklanarak öğrencileri öğrenme yolculuklarında motive edebilirsiniz. Ve günlük küçük ve büyük başarıları kutlamayı unutmayın! Böyle bir adanmışlıkla, okullar herkes için öğrenci merkezli bir vizyonu hayata geçirebilir ve etkili öğretim stratejileri uygulayabilir.
5. Formatif değerlendirme
Formatif değerlendirme, bir eğitimciye her öğrenciyi kişiselleştirilmiş bir öğrenme yolunda en iyi nasıl tutabileceği konusunda rehberlik edebilir. Bu tür teknikler – ister basit bir başparmak yukarı / başparmak aşağı, ister bir anket, ister bir sınav olsun – öğretmenlere çok sayıda veri sağlayarak anlamlı öğrenme deneyimleri tasarlamak için veri odaklı bir yaklaşım benimsemelerine olanak tanır. Öğretmenler bu bilgileri öğrencileri izlemek ve öğretimde sonraki adımları değiştirmek için kullanabilir.
Bir dersin tekrar gözden geçirilmesi gerekiyor mu? İçeriğin farklı bir şekilde modellenmesi gerekiyor mu? Veriler aktif katılımdan test puanına kadar değişebilir. Eğitimciler, bireylerin ve grubun öğrenme hedefleri ve amaçları doğrultusunda nasıl ilerlediğini en iyi şekilde anlamak için örüntüler arayabilir. Formatif değerlendirme sürekli ve etkili öğretimin tasarlanmasını destekler.
6. Gerçek zamanlı içgörüler
Günümüz teknolojileri, müfredat genelinde öğrenci verilerini toplamaktan tasarruf etmemize olanak tanıyarak gerçek zamanlı olarak analiz yapabilmemizi ve içgörü elde edebilmemizi sağlıyor. Veriler birçok şekilde görselleştirilebilmekte, bu da öğretmenlerin içgörüleri sindirmesini ve etkili bir şekilde harekete geçmesini kolaylaştırmaktadır.
Öğretmenler öğrenci gelişimini daha kolay izleyebilir ve çocuğun bir sorusu olduğunda veya bir engelle karşılaştığında anında geri bildirim sağlayabilir. Anında geri bildirimin değeri çok büyüktür-öğrenciler kendilerini daha bilinçli, motive ve özgüvenli hissederler. Bu tür yapıcı geri bildirimler, kötü alışkanlıkların veya yanlış bilgilerin daha da pekişmesini engelleyebilir. Bu geri bildirim döngüsü, öğrencileri öğrenme yolculukları üzerinde daha fazla düşünmeye, iç ve dış geri bildirimlere güvenmeye teşvik eder.
7. Kişiselleştirme
Bir öğrenciyi daha iyi desteklemek için belirli bir etkinliği değiştirmek veya başka bir öğrenciyi daha fazla zorlamak için bir karmaşıklık katmanı eklemek olsun, bir öğretmenin dersler için talimatı farklılaştırmaya hazır olması gerekir. Öğrencilerinizin farklı öğrenme ihtiyaçlarını anlayarak, anında geri bildirim, çeşitli uygulama örnekleri ve daha fazla katılım sağlamak için ders planlarınızı kişiselleştirebilirsiniz.
Benzer şekilde, okullar da genellikle aynı derecede çeşitlilik gösteren öğrenci grupları için zengin bir kaynak çeşitliliği sağlama ve bunları bir araya getirme zorluğuyla karşı karşıyadır. Eğitimciler, ilgi çekiciliği yüksek kaynaklar sunmaya çalışırlar. Bu tür kaynaklar öğretmenleri etkili öğretim stratejileri tasarlamaya ve öğrencilerin öğrenme deneyimlerini farklılaştırmaya teşvik eder, böylece öğrenciler farklı yollar ve kanallar aracılığıyla öğrenme hedeflerine ulaşmak için seçeneklere ve çeşitli yollara sahip olurlar.
Kaynak: https://nearpod.com/blog/effective-instruction/