Okuma güçlüğü çeken öğrenciler genellikle ilk sınıflarda tespit edilir, böylece mümkün olduğunca erken iyileştirme ve destek verilebilir. Ancak akademik kariyerleri boyunca okuma konusunda desteğe ihtiyaç duyabilecek kadar zorlanan öğrenciler de vardır. Metinlerin daha karmaşık olduğu ve destek hizmetlerinin daha az mevcut olduğu sonraki sınıflarda bu öğrenciler özellikle zor zamanlar yaşayabilir.
İçindekiler
Peki sınıf öğretmenleri, okuma bilmeyen bu zor durumdaki öğrencilere yardımcı olmak için hangi stratejileri kullanabilir?
Öğretmenlerin öğrenciler hakkında bildiklerini metindeki ya da içerikteki en önemli fikirlerle tartmaları gerekir. Örneğin, bir öğretmen öğrencilerin bir karakteri anlamak için kurgu bir metinden çıkarım yapmaları gerektiğini ya da öğrencilerin bir haritadaki nehirlerin yerleşim yeri için ne kadar önemli olduğunu nasıl gösterdiğini anlamaları gerektiğini belirleyebilir. Öğretmen, sınıftaki tüm öğrencilerin başarılı olmak için neleri kullanabileceğini düşünmeli ve ardından bu kararı zorlanan okuyucunun ihtiyaçları ile dengelemelidir. İlk adım, tüm öğrencilerin başarıyla katılabileceği bir açılış etkinliği kullanmak olabilir.
Başarılı Başlangıçlar
Beklenti kılavuzu, öğrencilerin ön bilgilerini harekete geçirmeyi amaçlayan bir ders açılış stratejisidir. Ancak zorlanan öğrenciler, özellikle kelime bilgisi alanında ön bilgilerden yoksun olabilirler. Zorlanan okuyucular için bir başlangıç olarak beklenti kılavuzu aynı zamanda bir konu hakkında ilgi ve heyecan yaratmayı ve tüm öğrencilere başarı için bir fırsat vermeyi amaçlamaktadır.
Bir başka okuryazarlık stratejisi başlangıcı, yetenekleri ne olursa olsun tüm öğrencilerin erişebileceği bir metin olabilir. Metin, konu veya hedefle ilgili olmalıdır ve bir resim, ses kaydı veya video klip olabilir. Örneğin, dersin hedefi çıkarım yapmaksa, öğrenciler “Bu kişi ne düşünüyor?” sorusuna yanıt olarak insan fotoğrafları üzerindeki düşünce balonlarını doldurabilir. Tüm öğrencilerin, dersin hedefine yönelik olarak tüm öğrenciler tarafından eşit şekilde kullanılmak üzere seçilmiş ortak bir metne erişimine izin vermek bir iyileştirme faaliyeti veya değişiklik değildir.
Kelime dağarcığını hazırlayın
Herhangi bir dersi tasarlarken öğretmen, ön bilgi veya becerideki tüm boşlukları doldurmaya çalışmak yerine, tüm öğrencilerin dersin hedefine ulaşması için gerekli olan kelime dağarcığını seçmelidir. Örneğin, bir dersin amacı tüm öğrencilerin bir nehrin konumunun bir yerleşim yerinin gelişiminde önemli olduğunu anlamasını sağlamaksa, tüm öğrencilerin liman, ağız ve kıyı gibi içeriğe özgü terimlere aşina olması gerekecektir. Bu kelimelerin her birinin birden fazla anlamı olduğundan, öğretmen okumadan önce tüm öğrencilerin aşina olması için okuma öncesi aktiviteler geliştirebilir.
Yüksek Sesle Oku
Bir metin herhangi bir sınıf seviyesindeki öğrencilere yüksek sesle okunabilir. Bir metni okuyan bir insan sesi, zorlanan okuyucuların dil için bir kulak geliştirmelerine yardımcı olmanın en iyi yollarından biri olabilir. Sesli okuma modellemedir ve öğrenciler bir metni okurken birisinin cümle kurmasından ve tonlamasından anlam çıkarabilirler. İyi okumayı modellemek, kullanılan metne erişim sağlarken tüm öğrencilere yardımcı olur.
Öğrencilere yüksek sesle okuma, sesli düşünme veya etkileşimli unsurları da içermelidir. Öğretmenler okurken “metin içinde”, “metin hakkında” ve “metnin ötesinde” anlamlara bilinçli olarak odaklanmalıdır. Bu tür etkileşimli sesli okuma, anlamayı kontrol etmek için soru sormak ve öğrencilerin arkadaşlarıyla anlamı tartışmasına izin vermek anlamına gelir.
Anladığınızı Gösterin
Mümkün olduğunda, tüm öğrenciler anladıklarını ifade etme fırsatına sahip olmalıdır. Öğretmenler tüm öğrencilerden dersin “mesajını” ya da özetlenebilecek önemli bir kavramı özetlemelerini isteyebilir. Zorlanan öğrenciler resimlerini bir partnerle, küçük bir grupla ya da bir galeri yürüyüşünde paylaşabilir ve açıklayabilir.
Kaynak: https://www.thoughtco.com/literacy-strategies-4151981