Etkin okuma teknikleri odaklanmana ve daha fazla bilgiyi aklında tutmana yardımcı olabilir. Ancak bu becerinin geliştirilmesi zaman ve çaba gerektirir. İşte okuma becerilerini geliştirmene yardımcı olacak 7 etkili yol:
1. Yeni Kelimeleri Anlamak
Çoğumuz, bize tanıdık gelen kelimelerin üzerinden geçme gibi kötü bir alışkanlık geliştiririz ve çoğu zaman bunu yaptığımızın farkına bile varmayız. Bir ödev için zor bir pasaj veya kitap okuduğunda, zorlu kelimeleri gerçekten gözlemlemek için birkaç dakikanı ayırman önemlidir.
Muhtemelen bildiğini sandığın ama tam olarak tanımlayamadığın pek çok kelime olduğunu göreceksin. Bu yüzden eş anlamlısıyla değiştiremediğin her isim ya da fiilin altını çizerek alıştırmalar yapmalısın.
Bir kelime listen oluştuğunda, kelimeleri ve tanımlarını bir deftere yaz. Ardından bu defteri birkaç kez gözden geçirerek sözcükler konusunda kendini test et.
2. Ana Fikri Bulmak
Okuma seviyen arttıkça, metinlerin karmaşıklığı da muhtemelen artacaktır. Tez veya ana fikir artık ilk cümlede verilmeyebilir; bunun yerine ikinci paragrafta veya hatta ikinci sayfada yer alabilir.
Ana fikri bulmak, anlamak için çok önemlidir. Her okuduğunda, metnin veya makalenin ana fikrini bulma alıştırmaları yapman gereklidir.
3. Ön Taslak Oluşturma
Zor bir kitabı veya metni okumaya başlamadan önce, alt başlıklar ve yapının diğer göstergeleri için sayfaları gözden geçirmek için biraz zaman ayır. Alt başlıklar veya bölümleri görmüyorsan, paragraflar arasındaki geçiş kelimelerini aramalısın.
Bu bilgileri kullanarak metnin bir ön taslağını oluşturabilirsin. Bunu, denemelerin ve araştırma makalelerin için bir taslak oluşturmanın tersi olarak düşünmelisin. Bu şekilde geriye doğru gitmek, okuduğun bilgiyi anlamana yardımcı olur. Böylece zihnin, bilgileri daha iyi bir çerçeveye yerleştirebilir.
4. Kalemi Kullanma
Fosforlu kalem kullanma konusunda aşırıya kaçmamak önemlidir. Bazı öğrenciler fazla renkli kalem kullanarak notlarını karmaşık hale getirebilir.
Bazen yazarken kurşun kalem ve renkli yapışkan notları kullanmak daha etkilidir. Kelimelerin altını çizmek, daire içine almak ve tanımlamak için kurşun kalem kullanılabilirsin. Kütüphaneden aldığın kitabı kullanıyorsan bir sayfayı işaretlemek için renkli yapışkan notlar veya kendine özel notlar yazmak için kurşun kalem kullan.
5. Çizim ve Şemalar
Okuduğun metnin türü ne olursa olsun, görsel öğrenen kişiler bilgiyi temsil etmek için her zaman bir zihin haritası, bir Venn şeması, bir taslak veya bir zaman çizelgesi oluşturabilirler.
Temiz bir kağıt alarak okuduğun kitabın veya bir pasajın görsel bir temsilini oluşturarak başlamalısın. Bunun bilgiyi akılda tutma ve ayrıntıları hatırlama konusunda yaratacağı farka şaşıracaksın.
6. Özet Taslağı
Özet taslağı, bir metinde veya ders notlarında okuduğun bilgileri pekiştirmek için bir başka yararlı yöntemdir. Özet taslağı oluşturmak için, metninde veya notlarında gördüğün bilgileri yeniden yazman gerekir. Bilgileri tekrar yazmak zaman alıcı bir yöntem olsa da aynı zamanda çok etkilidir. Yazmak, etkin okumanın gerekli bir parçasıdır.
Bir konu ile ilgili birkaç paragraf yazdıktan sonra tekrar oku ve paragrafın tüm mesajını temsil eden bir anahtar kelime düşün. Ardından, bu anahtar kelimeyi notunun kenar boşluğuna yaz.
Uzun bir metin için birkaç anahtar kelime yazdıktan sonra, anahtar kelime sırasını takip et ve her kelimenin temsil ettiği paragrafın tüm kavramları hatırlamanı sağlayıp sağlamadığına bak. Eğer hatırlayamadıysan, paragrafı tekrar okuyup daha doğru bir anahtar kelime bulmalısın.
Her paragrafı bir anahtar kelime ile hatırlayabiliyorsan, anahtar kelime gruplarını oluşturmaya başlayabilirsin. Eğer çok fazla bilgiyi ezberlemen gerekiyorsa, konuyu daha basit bir hâle getirmek için çaba göstermelisin. Böylece anahtar kelimeleri veya kısaltmaları kullanarak anahtar kelime gruplarını hatırlaman daha kolay olacaktır.
7. Tekrar Okuma
Bilim bize bir okumayı tekrar ettiğimizde hepimizin daha fazla şey hatırladığını söylüyor. Konuyu temelden anlamak ve konuyu daha iyi kavramak için en az bir kez daha okumak iyi bir uygulamadır.
Kaynak: https://www.thoughtco.com/active-reading-strategies-1857325