Ders dinlemeyi, uzun okumalar yapmanı gerektiren ödevler yerine tercih eder misin? Sözlü yönlendirmeleri takip etmekte başarılı mısın? Sınıf içi tartışmalardan faydalanıyor ve derse katıldığın için yüksek notlar mı alıyorsun? Eğer öyleyse, işitsel öğrenme stiline sahip biri olabilirsin.
İşitsel öğrenme, VAK öğrenme modeli tarafından oluşturulan üç öğrenme stilinden biridir. Temelde, işitsel öğrenen kişilere bilgi, ses ve konuşma yoluyla sunulduğunda daha kalıcı bir şekilde akıllarında tutarlar.
Bu öğrenme stiline sahip olanlar genellikle öğretmenlerinin anlattıkları dersi kolayca hatırlar ve derse katılım sağlarlar. İyi dinleyicilerdir ve genellikle çok sosyaldirler, bu da bazen sınıfta olup biten diğer şeyler yüzünden dikkatlerinin dağılıp dersten uzaklaşabilecekleri anlamına da gelir. İşitsel öğrenme yöntemleri, dersi ses kaydına almaktan konuyu uydurma bir kısa şarkı haline getirerek kelime ezberlemeye kadar çeşitlilik gösterir.
İşitsel Öğrenenlerin Güçlü Yanları
Anaokulundan yüksek öğrenime kadar, işitsel öğrenenler herhangi bir sınıfın en ilgili ve dikkatli öğrencilerden biri olurlar. İşte sınıfta başarıya ulaşmalarına yardımcı olan bazı güçlü yönleri şunlardır:
- Konuşurken fikirlerini çok iyi ifade edebilirler.
- Ses tonu değişikliklerini hemen anlarlar.
- Sunum yaparken veya sözlü bir şey anlatırken yetenekliler.
- Sınıfta konuşmaktan çekinmezler.
- Öğretmenin söylediği talimatları hemen anlarlar.
- Grup çalışmalarında çok aktif olurlar.
- Hikaye anlatırken herkesi etkilerler.
- Karmaşık bir problemi bile konuşarak çözebilirler.
İşitsel Öğrenme için Stratejiler
İşitsel öğrenme stiline sahip olanlar, öğrenmek için konuşmayı ve başkalarının konuşmalarını duymayı severler, ancak sessiz okuma yapmak veya tamamen sessiz bir sınıfta derse odaklanmakta sorun yaşayabilirler. İşitsel bir öğreniciysen, öğrenme deneyimini geliştirmek için bu stratejileri denemelisin.
- Çalışma Arkadaşı Bul: Bir çalışma grubu veya güvenilir bir çalışma arkadaşın ile bir araya gelin ve içerik hakkında birbirinizi test edin. Bilgileri sözlü olarak pekiştirmek, özellikle de çok sayıda ayrıntıyı ezberlemeniz gerekiyorsa, bu durum bilgileri aklınızda tutmanıza yardımcı olacaktır.
- Dersi Kaydet: Sınıf derslerinin ses kayıtlarını almak için öğretmeninizden izin isteyin. Ders sırasında zihninizi dersi dikkatle dinlemeye odaklayın. Bu şekilde bilgiyi, öğretmenin söylediği her kelimeyi not etmeye çalışmaktan çok daha iyi kavrayabilirsin. Daha sonra kaydı tekrar dinleyebilir ve en önemli bilgileri not alabilirsin.
- Ön Sıralarda Otur: Sınıfta ön sırada bir yer bul, böylece dersin her kelimesini duyabilirsin.
- Müzik Dinle: Çalışırken sözsüz müzik dinle. Çünkü sözlü müzik dikkatinizi dağıtabilir.
- Sınıf Tartışmalarına Katıl: Fikirlerin hakkında konuşmak ve sorularını dile getirmek konuyu daha kolay anlamanı sağlar. Sınıf arkadaşların konuştuklarında onları cesaretlendir, böylece onlar da bir grup önünde konuşurken senin kadar rahat hissederler.
- Önemli Terimleri Kaydet: Önemli kelimeleri ve tanımları yüksek sesle okurken kaydet. Sonra bu ses kaydını okula yürürken, egzersiz yaparken veya yatmaya hazırlanırken dinleyebilirsin.
- Gözler Kapalı Tekrarla: Bu teknik, dikkatini önünde olabilecek diğer görsel uyarıcılara odaklamanı engelleyerek işitsel sürece yardımcı olacaktır.
- Yüksek Sesle Oku: Sana uzun bir okuma yapmanı gerektiren bir ev ödevi verilirse, kendini sessiz bir okuma seansına hapsolmuş gibi hissetme. Bunun yerine, odana veya başka bir çalışma alanına kapan ve kendi kendine yüksek sesle oku. Hatta bu durumu komik ses taklitleri kullanarak eğlenceli hale getirebilirsin.
Öğretmenler için İşitsel Öğrenme İpuçları
İşitsel öğrenenlerin öğrenmek için dinlemeye, konuşmaya ve etkileşime ihtiyacı vardır. Onlar genellikle sosyal kelebeklerdir. Bu ipuçları ile sınıfınızdaki işitsel öğrencilerin konuşma yeteneklerini iyi bir şekilde kullanmalarına yardımcı olun.
- İşitsel öğrencileri, soruları yanıtlamaları için teşvik edin.
- Sınıf tartışmalarına liderlik edin ve katılımda bulunanları ödüllendirin.
- Dersler sırasında işitsel öğrencilerden düşüncelerini kendi kelimeleriyle anlatmalarını isteyin.
- İşitsel öğrencilerin dersleri birden fazla dinleyebilmesi için derslerinizi kaydedin.
- Yazılı sınavda zorlanan işitsel öğrencilerin sözlü sınava girmelerine izin verin.
- İkili okumalar, grup çalışmaları, deneyler, projeler ve gösteriler gibi sosyal unsurlar içeren ders planları oluşturun.
- Ders anlatırken ses tonunuzu, vurgularınızı ve beden dilinizi ayarlayın.
- İşitsel öğrencilerin sessiz çalışma zamanlarında sözsüz müzikleri dinlemelerine izin verin.
Kaynak: https://www.thoughtco.com/auditory-learning-style-p3-3212038