İster lisede, ister üniversitede veya daha ileride olun, organizasyon akademik başarının anahtarıdır. Ev ödevlerini ve çalışma zamanını etkili bir şekilde organize edebilirsen notlarını yükseltebileceğini biliyor muydun? Bunu yapmanın bir yolu, ev ödevi rutinine bir renk kodlama sistemi dahil etmektir.
İşte nasıl olduğuna bakalım:
1. Ucuz, Renkli Malzemeler Alın
Bir paket renkli fosforlu kalemle başlayabilir, ardından bunlara uygun klasörler, notlar ve çıkartmalar alabilirsin.
- Yapışkan notlar
- Klasörler
- Fosforlu Kalemler
- Renkli etiketler ve çıkartmalar
2. Her Ders için Bir Renk Seç
Örnek olarak aşağıda belirtilen renkleri kullanmak isteyebilirsin:
- Turuncu=Tarih
- Yeşil=Matematik
- Kırmızı=Biyoloji
- Sarı=Beden Eğitimi
- Mavi=Coğrafya
- Pembe=Edebiyat
3. Ders ve Renk Arasında Zihinde Bir Bağlantı Kur
Örneğin, yeşil rengi parayla ilişkilendirerek matematiği düşünmeni sağlayabilirsin.
Her dersin renklendirme sisteminde anlamlı olması için renkleri değiştirmen gerekebilir. . Bu, sadece başlangıç adımıdır ve renklerle dersleri ilişkilendirme yeteneğin birkaç gün içinde gelişecektir.
4. Klasörler
Klasörleri derslerinin ödevlerini takip etmek için kullanmalısın. Klasörün türü önemli değil; sadece senin için en iyi olan veya öğretmeninin istediği türü tercih etmelisin.
5. Yapışkan Notlar
Yapışkan notlar, kütüphane araştırması yaparken, kitap ve makale başlıklarını, makalede kullanacağın alıntıları ve kaynakçayı yazarken kullanışlıdır. Yanında birkaç paket yapışkan not taşıyamıyorsan, beyaz not kağıtları kullanabilir ve renkli kalemlerle notlarını düzenleyebilirsin.
6. Renkli Etiketler
Bu kullanışlı işaretleyiciler, kitaplardaki sayfaları veya okuma ödevlerini işaretlemek içindir. Öğretmenin bir okuma ödevi verdiğinde, başlangıç ve bitiş noktalarına renkli bir etiket yapıştırman yeterli olur.
Renkli etiketlerin bir başka kullanım alanı da ajandadaki önemli tarihleri işaretlemektir. Eğer bir ajanda kullanıyorsan, önemli bir ödevin teslim edileceği tarihin üzerine her zaman renkli bir etiket yapıştır. Bu şekilde, ödevin teslim tarihinin yaklaştığına dair hatırlatıcıya sahip olursun.
7. Fosforlu Kalemler
Ders notlarını okurken fosforlu kalemler kullanmalısın. Sınıfta notlarını alırken normal kalemle yaz, aynı zamanda o günün tarihini mutlaka not al. Daha sonra evde tekrar notlarını oku ve önemli yerleri uygun renkli kalemle çiz.
Eğer kağıtlar klasöründe karışırsa, onları işaretlediğin renkli fosforlu kalemlere bakarak hangi derse ait olduğunu kolayca anlayabilirsin.
8. Etiketler veya Çıkartmalar
Etiketler veya çıkartmalar duvar takvimini düzenli tutmak için harikadır. Odanda bir takvim bulundur ve ödevinin teslim edeceğin güne renk kodlu bir çıkartma yapıştır.
Örneğin, tarih dersinde bir araştırma ödevi aldığın gün, son tarihin üzerine turuncu bir çıkartma yapıştır. Bu sayede, önemli bir günün yaklaştığını fark edebilirsin.
Neden Renk Kodlaması Kullanmalısın?
Renk kodlaması, çok dağınık bir öğrenci için bile çeşitli şekillerde faydalı olabilir. Bir düşünün: etrafta rastgele bir kağıt görürsen, bunun bir tarih notu mu, araştırma ödevi notu mu yoksa matematik ödevi mi olduğunu bir bakışta anlayabileceksin.
Notlarını düzenlemen, iyi bir ödev sisteminin tek parçası değildir. Ders çalışırken geçirdiğin zaman için düzenli bir çalışma alanına da ihtiyacın var.
İdeal olarak, iyi aydınlatılmış, rahat ve sessiz bir çalışma masanın olması gerekiyor. Bu masayı düzenli tutmak, çalışma kadar önemlidir. Yanında bir ajanda bulundursan bile, bir duvar takvimi son derece faydalı olabilir. Okul, hayatının sadece bir parçasıdır ve bazen takip etmen gereken birçok görev ve etkinlik olabilir. Tüm bu bilgilerin tek bir yerde toplanması, hayatındaki her şeyi düzenlemene ve çakışan görevlerle karşılaşmamana yardımcı olur.
Kaynak: https://www.thoughtco.com/organize-your-homework-1857102