Öğrenci gelişimi, çeşitli yöntemlerle analiz edilebilir. Ancak temel olarak iki değerlendirme yöntemi vardır: formal ve informal değerlendirme yöntemleri. Formal değerlendirmeler önceden hazırlanılan sistematik sınavlar ile yapılırken informal değerlendirmeler gözleme dayalı ve daha esnektir.
Formal Değerlendirme Nedir? İnformel Değerlendirme Yöntemleri ile Formel Değerlendirme Farkları Nelerdir?
Formal değerlendirmeler, sınavları, sözlüleri ve projeleri kapsar. Öğrenciler bu sınavlara hazırlık yaparak girerler; bu da eğitimcilere öğrencinin mevcut bilgi seviyesini belirlemelerinde ve öğrencilerin öğrenim süreçlerini tanımlamalarında sistematik bir şekilde yardımcı olur.
İnformal Değerlendirme Nedir? İnformal Değerlendirme Yöntemleri Nelerdir? İnformal Değerlendirme Araçları Nelerdir?
Buna karşılık, informal değerlendirme yöntemleri daha esnektir. Bu, öğrencinin güçlü ve zayıf yönlerini belirlemek için mükemmel bir yöntemdir. Eğitimciler, sınav başarısı düşük olan öğrenciler için bu yaklaşımı sıkça tercih ederler. Bu değerlendirmeler, sınav stresi olmadan, öğrenciden alınan geri bildirimleri değerlendirir.
Ders kapsamında, informal değerlendirme yöntemleri, üzerine çalışılması gereken konuların fark edilmesini ve klasik sınavlar öncesinde hangi konuların fazladan çalışmaya ihtiyaç duyulduğunun anlaşılmasını sağlar.
Birçok eğitimci, sınav başarısı düşük olan öğrenciler için informal değerlendirme yöntemlerinin daha tutarlı bir değerlendirme ölçütü olduğuna inanarak bu yöntemlere özel bir özen gösterir.
İnformal değerlendirme yöntemleri, sınav veya test baskısı olmaksızın, öğrencilerden alınan geri bildirimlerde verimlidir.
İşte, sınıfta ders içeriğinize dahil edebileceğiniz 8 yaratıcı informal değerlendirme yöntemi:
- Gözlem: Gözlem, her informal değerlendirmenin temelini oluşturur ve kritik bir tekniktir. Öğrencilerin tepkilerini ve duygusal değişimlerini gözlemleyerek notlar alabilirsiniz.
- Faaliyet Takibi: Öğrencinin gerçekleştirdiği faaliyetleri günlük tutar gibi not alın. Öğrencinizin önceki durumu ile şimdiki durumunu karşılaştırmak onun gelişimini ölçmek için size çok yardımcı olacaktır.
- Günlük Tutmak: Öğrencilere, günün sonunda öğrendiklerini özetlemeleri için birkaç dakika ayırın. Bu aktiviteyi, onlara yapacağınız çeşitli yönlendirmeler ile daha ilgi çekici kılabilirsiniz.
- Kağıt Fırlatmak: Öğrencilerinizden, sorularını bir kağıda yazıp onu top şekline getirerek atmalarını isteyin. Daha sonra, her öğrenciden atılmış kağıtlardan birini seçip soruyu okumasını ve yanıtlamasını isteyin.
- Öğrencileriniz Anlatsın: Öğrencilere, belirli bir konu üzerine sınıfa ders verme fırsatı verin. Bu, öğrencinin bilgi birikimini ve iletişim yeteneğini değerlendirme adına mükemmel bir yol olabilir.
- Drama: Öğrencilerinizden, onların öğrendiklerini kavramaları ve ifade edebilmelerinin kolaylaşması için ödev olarak ufak bir oyun sergilemelerini ya da yaratıcı drama oyunlarından birini kullanmalarını isteyin.
- Röportaj: Öğrencilerinizden, belirli bir konu hakkında diğer öğrenciler ile röportaj yapmalarını isteyin. Soru-Cevap mantığı ile konu hakkında bilmediklerini beraber öğrenip bildiklerini birbirleri ile paylaşmalarına izin verin.
Bu yöntemler, öğrencinin bilgi seviyesini ve gelişimini ölçmek için eğitimcilerin elinde bulunan etkili araçlardır. Öğrencilerin eğitim yolculuklarındaki başarısını takip etmek ve gelişimlerine katkıda bulunmak için bu yaratıcı yöntemleri kullanabilirsiniz.
Kaynak: https://www.thoughtco.com/informal-classroom-assessments-4160915