Ders çalışma alışkanlıklarınızı geliştirmek için hiçbir zaman geç değildir. Yeni bir okul yılına başlıyorsanız ya da sadece notlarınızı ve okul performansınızı artırmak istiyorsanız, bu çalışma alışkanlıkları listesine bir göz atın ve rutininizde bazı değişiklikler yapmaya başlayın. Yeni bir alışkanlık edinmenin o kadar da uzun sürmediğini göreceksiniz.
1. Her Ödevi Not Edin
Ödevlerinizi yazmak için en mantıklı yer bir planlayıcıdır, ancak yapılacaklar listesini basit bir not defterinde veya akıllı telefonunuzun not defterinde tutmayı tercih edebilirsiniz. Hangi yöntemi seçtiğinizin bir önemi yok, önemli olan her ödevi, teslim tarihini, sınav gününü ve ilgili detayları düzenli bir şekilde not almanızdır.
2. Ödevlerinizi Okula Getirmeyi Unutmayın
Kulağa yeterince basit geliyor, ancak birçok başarısız not, öğrencilerin mükemmel yaptığı ödev kağıdını okula getirmeyi unutmalarından kaynaklanıyor. Ödevlerinizi unutmamanız için, her akşam kullandığınız belirli bir ödev alanı ve düzenli bir ödev rutini oluşturun. Ödevinizi bitirdikten hemen sonra ait olduğu yere koymayı alışkanlık haline getirin; bu ister masanızdaki özel bir klasörde ister sırt çantanızda olsun. Her gece uyumadan önce mutlaka ödevlerinizi kontrol edin.
3. Öğretmeninizle İletişim Kurun
Her başarılı ilişki açık bir iletişim üzerine kuruludur. Öğrenci öğretmen ilişkisi de bundan farklı değildir. İletişimsizlik, sizin çabalarınıza rağmen kötü notlara neden olabilecek faktörlerden bir diğeridir. Günün sonunda, sizden beklenen her ödevi anladığınızdan emin olun. Açıklayıcı bir makale ile kişisel bir makale arasındaki farkı anlamadığınız için beş sayfalık bir makaleden kötü bir not aldığınızı düşünün.
Öğretmeninizden bir ödevin formatı hakkında veya tarih sınavında hangi tür soruların gelebileceği ile ilgili bilgi almak için sorular sormaktan çekinmeyin. Ne kadar çok bilgi edinirseniz, o kadar iyi hazırlanmış olursunuz.
4. Renklerle Düzenleyin
Ödevlerinizde ve notlarınızda düzeni sağlamak için kendinize özgü bir renk kodlama yöntemi oluşturun. Her ders için tek bir renk seçin ve klasörünüz, fosforlu kalemleriniz, yapışkan notlarınız ve kalemlerinizde bu rengi kullanın. Renk kodlaması aynı zamanda araştırma yaparken de kullanabileceğiniz bir araçtır. Örneğin, okul için bir kitap okurken her zaman elinizin altında birkaç renk yapışkan notlar bulundurun. İlgilendiğiniz her konu için belirli bir renk belirleyin. Daha sonra incelemeniz veya alıntı yapmanız gereken kısımları bu renkli notlarla işaretleyin.
5. Evde Çalışma Bölgesi Oluşturun
Özel bir çalışma alanı belirleyin. Sonuçta, eğer odaklanamazsanız, etkili bir öğrenme süreci bekleyemezsiniz. Her öğrencinin ihtiyaçları farklıdır: Kimileri tam bir sessizlik içinde çalışmayı tercih ederken, bazıları hafif bir müzik eşliğinde veya ara sıra mola vererek daha verimli olabilir.
Kendi kişiliğinize ve öğrenme stilinize en uygun çalışma ortamını seçin. Daha sonra, gerektiğinde hızla erişebilmeniz için çalışma masanızı gerekli okul malzemeleriyle organize edin.
6. Kendinizi Sınav Günlerine Hazırlayın
Sınavlara hazırlanmanın sadece konu hakkında bilgi edinmekle sınırlı olmadığını unutmamanız gerekir. Örneğin, sınav sırasında sınıfın beklenmedik bir şekilde çok soğuk olabileceğini düşünün. Bu, birçok öğrenci için konsantrasyonlarını kaybetmelerine sebep olabilir, bu da yanlış seçimlere ve hatalı cevaplara neden olabilir. Bu tür durumlar için hazırlıklı olmak adına, kat kat giysiler giyerek sıcak veya soğuk için önceden plan yapın.
Veya belki de bir yazılı soru üzerinde fazla zaman harcayarak sınavın geri kalanını tamamlamak için yeterli zamanınızın olmadığı bir durumla karşılaşabilirsiniz. Bu tür durumları engellemek için bir saat getirin ve zamanınızı etkili bir şekilde yönetmeye özen göstererek bu sorunu önleyin.
7. Öğrenme Stilinizi Tanıyın
Birçok öğrenci, bazı konularda neden zorlandığını tam olarak kavrayamaz. Bazen bu zorluk, öğrencinin kendi öğrenme stilini ve bu stiline en uygun çalışma yöntemlerini bilmemesinden kaynaklanır. Örneğin, işitsel öğrenen bir kişi, bilgileri duyarak en iyi şekilde özümser. Öte yandan, görsel öğrenen bir birey, görsel materyallerle çalıştığında daha etkili olabilirken, dokunsal öğrenenler ise pratik uygulamalarla daha iyi sonuçlar alır.
Öğrenme stilinizi inceleyip değerlendirin ve kişisel güçlü yönlerinizden yararlanarak çalışma alışkanlıklarınızı nasıl geliştirebileceğinize karar verin.
8. Güzel Notlar Alın
Ders çalışma konusunda gerçekten yardımcı olan harika notlar almanın birkaç püf noktası vardır. Görsel bir kişiyseniz, kağıdınıza olabildiğince çok karalama yapın. Bir konunun diğeriyle ilişkili olduğunu, diğerinden önce geldiğini, diğerinin zıttı olduğunu veya diğeriyle herhangi bir bağlantısı olduğunu fark ettiğiniz anda, size anlamlı gelen bir resim çizin. Bazen, bilgi bir resimde görsel hale gelmeden önce anlamlı bir şekilde zihne yerleşmez.
Ayrıca, bir derste öğretmeninizin size bir olayla ilgili bilgi veya bağlam verdiğini gösterebilecek belirli kod sözcükleri de vardır. Öğretmeninizin önemli gördüğü anahtar kelimeleri ve ifadeleri tanımayı öğrenin.
9. Ertelemenin Önüne Geçin
Erteleme alışkanlığı, genellikle son dakikada her şeyin yolunda gideceği varsayımına dayanır. Ancak hayatta her zaman beklenmedik durumlarla karşılaşabiliriz. Final sınavınızdan bir gün önce lastiğinizin patlamasını, ani bir alerji atağını, ders notlarınızı kaybetmeyi ya da ailevi bir acil durumu hayal edin. Bir noktada, işleri ertelediğiniz için büyük bir bedel ödersiniz.
İçinizdeki erteleyici sesi tanımlayın ve ona meydan okuyun. Bu ses, ders çalışmak yerine oyun oynamanın, atıştırmanın ya da TV izlemenin daha cazip olduğunu söyler. Bu sese kulak asmayın. Bunun yerine, elinizdeki görevi gecikmeden yerine getirin.
10. Kendinize Dikkat Edin
Kişisel alışkanlıklarınızın akademik performansınıza etkisi olabilir. Ders çalışma vakti geldiğinde kendinizi enerjisiz, rahatsız ya da ilgisiz mi buluyorsunuz? Notlarınızı olumlu bir yönde etkileyebilmek için bazı sağlıklı çalışma rutinleri benimsemek faydalı olabilir. Hem zihinsel hem de fiziksel sağlığınıza dikkat ederek genel ruh halinizi iyileştirebilirsiniz.
Örneğin, mesajlaşma, video oyunları, internet taraması ve sosyal medya gibi aktivitelerle, öğrenciler ellerini farklı şekillerde kullanıyorlar, bu da tekrarlanan hareketlerden kaynaklanan yaralanma riskini artırıyor. Ellerinizdeki ve boynunuzdaki potansiyel ağrıları ve rahatsızlıkları önlemek için ergonomik uygulamalar hakkında bilgi sahibi olun ve bilgisayar başında nasıl daha sağlıklı oturabileceğinizi öğrenin.
Kaynak: https://www.thoughtco.com/great-study-habits-1857550