10 yaşındaki çocukların son yıllardaki kas güçlerinin nasıl değiştiğini inceleyen bir araştırmaya göre okul çağındaki bu çocuklar fiziksel olarak daha zayıf olmaya başladılar.
Araştırma ekibi, 10 yaşındaki çocukların 1998 yılından itibaren daha ağır ve daha uzun olduklarını, dolayısıyla ortalama vücut kitle endeksi gelişimlerinin oldukça istikrarlı olduğunu söylüyor. Ancak araştırmacılar çocukların fiziksel güçleri ve dayanıklılıklarında bir düşüş gözlemlediler.
“Güçlenmek için kaslarınızı kullanmanız gerekiyor. Defalarca ve düzenli bir şekilde.” diyor Essex Üniversitesi’nden araştırmacı Gavin Sandercock. “Çocuklar fiziksel gücü artıracak bu tür aktiviteler yapmıyor.”
Kas gücünde yüzde 20 düşüş
Araştırmacılar 2014 yılında, 10 yaşındaki 300’den fazla kız ve oğlan çocuğu üzerinde çeşitli ölçümler yaptılar. Okullardaki beden derslerinde yapılan bu ölçümler; boy, kilo, durarak uzun atlama ile ulaşılan mesafe, 30 saniyede çekilen mekik sayısı, el sıkma gücü ve jimnastik barlarına kollarıyla asılı dururken çocukların çenelerini ne kadar süre yukarıda tutabildiği gibi becerileri kapsıyordu. Çocuklara aynı zamanda her hafta ne kadar fiziksel aktivite yaptıkları soruldu.
Sonuçlar, 1998 ve 2008 yılında yapılan benzer bir çalışmanın sonuçlarıyla kıyaslandı. Bu sonuçlara göre hem kızlar hem de oğlanların yıllar içinde daha ağırlaştığı ve uzadığı ortaya çıkarken, kas sağlıklarında bir düşüş olduğu gözlemlendi. Üstelik bu düşüş giderek hızlanıyordu.
Son 16 yıl içinde 10 yaşındaki çocukların kas gücünde yüzde 20’lik bir azalma, kas dayanıklılıklarında ise yüzde 30’luk bir düşüş yaşanıyordu.
Çocukların günlük fiziksel aktivite süreleri de azalıyor
En belirgin düşüş hem kız hem de oğlan çocuklarının kollarıyla asılı kaldıkları testlerde gözlemlendi. El sıkma gücündeki azalma ise oğlanlarda çok daha keskindi. Uzun atlama testleri ise en az düşüşün görüldüğü testler oldu.
Araştırmacı Sandercock’a göre bu düşüşlerin sebeplerinden biri, çocukların bildirdiği fiziksel aktivite sürelerindeki azalma. Bu sürenin azalması her iki cinsiyet için de geçerliydi. Çocukların rahatsızlık hissini daha az tolere etmeye başladığını ileri süren Sandercock’a göre çocuklar artık kendi beden ağırlıklarını taşımaya alışık olmadıkları için mekik çekme ve kollarla asılı kalma gibi hareketlerde çok zorlanıyorlar.
“Bu sonuçların ardında pek çok faktör yatıyor olabilir. Ağaca çıkma ya da açık havada zaman geçirme söz konusu olduğunda ailelerin ve eğitimcilerin güvenlik kaygılarındaki artış bu faktörlerin başında geliyor. Bir başka sebep de çocukların bilgisayar oyunları ve sosyal medya ile çok daha fazla zaman geçirmeye başlaması şüphesiz.” diyor Sandercock.
Sandercock’a göre çocukların sağlıklı kalabilmesi için yapmaları gereken fiziksel aktiviteler konusunda daha fazla farkındalık gerekiyor. “Çocuklar her gün 60 dakikalarını fiziksel olarak aktif bir şekilde geçirmeliler. Haftanın üç günü güçlendirici fiziksel aktiviteler yapmalılar.”