Özel Öğretim Kurumlarının istihdam süreci nasıldır?
- Özel Öğretim Kurumlarında istihdam süreci eğitim-öğretim yılının ikinci döneminde başlar.
- Her kurum büyümesine göre istihdam sürecini planlar.
- Personel ihtiyacı da büyüme ve mevcut durumda bir sonraki öğretim yılında birlikte olunmayacak öğretmenlerin tespitiyle belirlenir. Planlama ve kadrolama işlemleri bu aşamada tamamlanır.
- İhtiyaç duyulan öğretmenlik alanlarının tespitinden sonra ulusal ve yerel medya, kurumların kendi İK sistemleri, referans gibi çeşitli yollardan duyurular yapılarak aday havuzu oluşturulur.
- Aday havuzunun oluşturulma işlemi çeşitlilik arz edebilir. Her kurum, aday havuzuna çok başvuru olmasını beklemeden, “İstediğim öğretmen adayı bu!” diyebilir. Ya da başvurular arasında istenilen nitelikte veya kurum dokusu ile uyuşmayacak öğretmen adaylarının başvurması durumunda süreç uzayabilir.
- Aday havuzunda bulunan CV’lerin incelenmesinden sonra uygun adaylar görüşmeye çağrılır.
- Görüşme olumlu geçmiş ise örnek ders anlatımı yapılır (Örnek ders anlatımı yaptırmayan çok sayıda kurum olduğunu da belirtelim).
- Ders anlatımı da olumlu geçmiş ise sözleşme aşamasına geçilir.
- Sözleşme konusunda taraflar uyum sağlıyorsa bir yıllık sözleşme imzalanır. Özel Öğretim Kurumlarında sözleşmeler birer yıllıktır.
Ne zaman başvurmalıyım?
Kurumlar personel ihtiyacını ilan ettikten sonra başvuru yapacağınız yola göre farklılıklar söz konusu olabilir.
- Şahsen başvuracaksanız “kapıdan geçerken cv bırakma” yolunu kesinlikle denemeyin.
- Referans aracılığı ile başvuracaksanız referansınızın ilgili alan ve kurumla ilgili olmasına dikkat etmeliyiz. “Kartvizitini bulduğumuz” ya da “….’nın halasının oğlu/…’nın öğrencisinin bir tanıdığıyım” gibi başvurular da çok anlamlı olmayabilir.
- İlan ve İK sistemi ile ilgili başvurularda kurumların aday havuzlarında bilgilerinizin yer almasını istiyorsanız tarihin çok önemi olmamakla birlikte ilan sonrası bilinçli olarak başvurmanız gerekir. Bilinçli olmaktan kastım başvuruların gizlilik içerisinde değerlendirilip değerlendirilmediğini bilmekle ilgilidir. Başvuruların gizli tutulmayacağına dair bir endişeniz varsa her kuruma başvuru yapmayınız.
Kurumlara başvururken nelere dikkat etmeliyiz?
- Kendinizi ve başvuracağınız kurumu analiz edin.
- Kendinizi analiz ederken, “Özel öğretim kurumlarının çalışma koşulları, iş temposu, hesap verebilirlik ilkesi, ömür boyu iş güvencesinin olmaması vb. durumlara nasıl bakıyorum?” Sorularını yanıtlayın.
- “Özel öğretim kurumunu neden tercih ediyorum? Kamuya atanamadığım için mi? Atanmama kadar geçecek sürede boş kalmamak için mi?” Bu sorular da kariyerinizi nasıl planlayacağınız konusunda önemlidir.
- Başvuracağınız özel öğretim kurumunun web sitesini muhakkak inceleyin.
- Kurumun tarihini
- Kurum sahiplerini
- Kurum yöneticilerini
- Başvurduğunuz branştaki öğretmenlerini
- Eğitim-öğretim uygulamalarını
- Hangi açılardan fark yarattıklarını
- Nasıl öğrenci yetiştirmek istediklerini
- Kurumun iletişim bilgileri ve lokasyonunu öğrenin.
Pek çok kurumun web sitesinde bu bilgilere ulaşmak mümkündür. Web sitesinde bu bilgiler yok ise o kuruma başvurmayı biraz daha düşünebilirsiniz.
CV’mi nasıl oluşturmalıyım?
- CV, sizi tanımayan işverenlere kâğıt üzerinde kendinizi tanıtmaktır.
- Standart CV şablonlarını tercih edebilirsiniz. İçeriği sizinle ilgili pek çok soruya yanıt verecek örnek şablonları tercih edin.
- Kurumların İK sistemlerinde CV kısımlarını eksiksiz doldurun.
- Fotoğraf seçiminde iş stilini dikkate alın. Özel öğretim kurumlarında fiziksel görünüş önemlidir. Size ilişkin ilk izlenimler fotoğrafla birlikte oluşur. Facebook profil resimlerini CV’lere koymayın.
- CV’nizde kendiniz ile ilgili doğru ve kanıtlanabilir bilgilere yer verdiğinizden emin olun. CV’nize, “Profesyonel olarak halk oyunları oynadım.” yazıp kurumun daha sonra sizden halk oyunları öğretmeniz konusunda yardım istediğinde vereceğiniz yanıtı düşünün.
- CV’nizde muhakkak kendi güçlü yönlerinizle o kurumda nasıl farklar yaratabileceğinizi yazın.
- Bunun için öncelikle özel öğretim kurumlarının ihtiyaçlarını araştırın.
- Özel öğretim kurumlarının düzenledikleri, katıldıkları etkinlikleri, yarışmaları inceleyin.
- Başvurduğunuz branşla ilgili yetkinliklerinizi, donanımlarınızı gözden geçirin.
- Literatürü inceleyerek alanınıza ilişkin ne tür sorunlar yaşandığını ve bu sorunlara ne tür çözümler önerildiğini öğrenin ve yazın.
Referans bilgilerinde kimlere yer vermeliyim?
Öncelikle şu konuda emin olun:
Özel Öğretim Kurumları aday havuzundan kendisine en çok katkı yapacak öğretmeni istihdam etmek ister.
Referans bilgilerinde sizin yapacağınız işle ilgili kişileri referans olarak yazın. En az bir referans bilginiz sizin akademik donanımıza yönelik hocanız, bir diğeri daha önce iş yaptığınız ve alanla ilgili olan zümre başkanı, meslektaş ya da yönetici, son olarak da çok yönlülüğünüzün hakkında proje vb çalışmalarda görev aldı iseniz oradan birisini yazabilirsiniz. Eğer başvurduğunuz kurumda birisini tanıyorsanız muhakkak olumlu bir referans ise eklemeyi unutmayın. Referans olarak yazdığınız kişilere muhakkak bilgi verin. Aksi takdirde mahcup olabilirsiniz.
Danışmanlık şirketlerinden yardım almalı mıyım?
Özel öğretim kurumlarının istihdam sürecine destek sunan Likya Danışmanlık gibi şirketler, sizin ve kurum için doğru kişinin ve işin bulunmasına katkı sağlar.
Görüşme günü neler yapmalıyım?
- Görüşme günü ve saatine göre planlamanızı yapın.
- Ulaşım bilgileri ve nasıl ulaşacağınız zamanlamaya dikkat ederek belirleyin.
- Özel Öğretim Kurumları için fiziksel görünüş ve duruş önemlidir. Görünüşüz ve duruşunuzla kendine güvenen, bakımlı, abartıdan uzak bir profil çizeceğiniz şekilde hazırlık yapın.
- Görüşme saatinden en az 20 dakika önce görüşeceğiniz kurumda olun. Unutmayın görüşme saatinde gitmişseniz geç kalmış olabilirsiniz.
- Görüşmeye mümkünse yalnız gidin.
- Yanınıza yaptığınız çalışmaların istenebileceği olasılığı ile sizinle ilgili önemli evrakları alın.
¨ Bir STK’da görev aldınız mı?
¨ Yaptığınız ya da yapmak istediğiniz projeler var mı? “Kafamda şöyle şeyler var.” demek çok uygun olmaz.
¨ Katıldığınız ve sertifikalandıracağınız eğitimler var mı? Varsa bunları eklemeyi unutmayın.
“Genel olarak kendinizi tanıtın.” sorusuyla karşılaştığınızda neler anlatacağınızı yazın. Kuruma ait bilgileri edindiğinizde hangi kavram setlerini konuşmanızda kullanacağınız hakkında fikir sahibi olmuş olabilirsiniz.
Görüşme başladı. Neler yapmalıyım?
- Kendinize güvenin. O işi en iyi siz yapabileceğinize dair kendinize güven telkin edin.
- Görüşme esnasında çekingen davranmayın. Orada siz kendiniz için bir iş arıyorsunuz, bir iş kurumu da kendisi için öğretmen arıyor. Bunu unutmayın.
- Görüşme esnasında doğal davranın.
- Konuşurken kullandığınız sözcükler sizin donanımınız hakkında görüşmeciye bilgi verecektir. İçeriğine hâkim olmadığınız kavramları kullanmayın. Terminoloji bilgisi uzmanlığınızı da yansıtır.
- Eğitimin güncel gündeminden haberdar olarak görüşmede eğitim gündemini yakından takip ettiğinize inandırın. Eğitim Politikaları alanındaki STK’ların analiz ve raporlarını inceleyin.
- Görüşmede çalışma koşulları hakkında açıkça konuşmayı ihmal etmeyin. Burada dikkat etmeniz gereken o gün için kabul edeceğiniz lakin daha sonra kabul etmekte soru işareti oluşturan unsurlara dikkat edin.
- Görüşmenin sonunda genel olarak görüşme hakkında görüşmeciden geribildirim almanız faydalı olacaktır. Görüşme olumsuz geçse bile geri bildirimler sonraki görüşmeler için oldukça katkı sağlayabilir.
Görüşme olumlu geçti. Ders izlemeye çağrıldınız. Nasıl hazırlık yapmalıyım?
- Görüşme sonrasında kurum, dersinizde hangi kazanımları işleyeceğinizi belirtmişse ona göre hazırlanın, bu iş size bırakılmışsa en etkili biçimde öğretim sürecini yapılandıracağınız ve uygulayacağınız kazanımları belirleyin.
- Özel öğretim kurumlarının, eğitim-öğretim faaliyetlerinin içeriği açısından, kamu okullarına ve fakültedeki derslere göre biraz farklı olduğunu unutmayın.
- Dersi öğrencilere mi öğretmenlere mi yönelik hazırlayacağınızı öğrenin.
- Öğrencilere yönelik hazırlayacağınız ders daha çok sınıf ortamını yansıtacağı için daha doğal olacaktır. Sınıfta öğrenciler ile birlikte sizi gözleyen öğretmenler de olacaktır. Siz öğrencilere odaklanın.
- Öğretmenlere yönelik ders anlatacaksanız muhakkak öğretmenleri de öğrenci olarak görün ve öğrenci düzeyine göre dersinizi işleyin.
- Ders öncesi muhakkak ders planı hazırlayın. Ders planınızda hangi formatı kullanacağınıza Eğitimde Program Geliştirme referans kitaplarını kullanarak karar verin.
- Sınıfa girişinizden itibaren daha önce de o sınıfta ders anlatıyormuş gibi rahat hissetmeye çalışın ya da o izlenimi verin. Elbette ilk defa gördüğünüz öğrencilerle duygusal birlikteliği yaşamadan doğal olmak zor. Ama dersinizi gözlemleyenler de bunun farkındadır.
- Öğrencilere etkili geribildirimler verin.
- Dersinize yönelik velilerin güçlü sorgulamalarına hazır mısınız?
- Muhakkak dersin sonunda özetleme yapıp öğrencilere vereceğiniz ödevleri verin.
- Ders işleme sonrası da geribildirim almayı unutmayın.
Ders izleme de olumlu geçti. Sözleşme sürecinde nelere dikkat etmeliyim?
Görüşmede bahsedilen koşulların üzerinden geçmekte fayda var.
- Haftalık kaç saat derse gireceğim?
- Hafta sonları okulda bulunma durumları var mı?
- İzin koşulları nelerdir?
- Disiplin politikası nasıldır?
- Kariyer imkânları nasıldır?
- Mesleki gelişmelerde ne tür katkılar sunulacak?
- Sigorta primleri sözleşmede belirtilen meblağda mı yatırılacak?
- Maaş 12 ayı kapsıyor mu?
- Şu soruyu en sonda muhakkak sorun: Kurumunuzdaki öğretmenlerin kurum kıdemi ortalaması kaç yıldır? Kurumdan genel olarak ayrılma nedenleri nelerdir?
Turgay Öntaş, Gazi Üniversitesi Doktora Öğrencisi
Ali Koç, Likya Danışmanlık