İngiltere’deki Newscastle Üniversitesi’nde Eğitim Teknolojisi Profesörü olan Sugata Mitra’ya göre çok fazla şey değil.
Aslında, üç bileşene indirgenebilir. Mitra’nın 2007 yılında gerçekleştirdiği “Duvardaki Delik” projesi, çocukların resmi eğitim olmaksızın, merak sayesinde karmaşık görevleri öğrenebildiklerini gösterdiğinde büyük ilgi uyandırmıştı. Peki Mitra’ya göre öğrenmek için ne gerekir?
İçindekiler
Peki Mitra’ya Göre Öğrenmek için Ne Gerekir?
Video özeti şöyle açıklıyor: “Çocukların eğitimiyle ilgili neredeyse yirmi yıllık deneyler bizi bir dizi şaşırtıcı sonuca götürüyor- çocuklar kendi öğrenmelerini kendileri organize edebiliyor, eğitim hedeflerine kendi başlarına ulaşabiliyor, kendi başlarına okuyabiliyorlar. Son olarak, hepsinden daha şaşırtıcı olanı: İnternete erişimi olan çocuk grupları kendi başlarına her şeyi öğrenebilir. Bu tür bir öğrenme mekanizması, kaotik sistemlerde kendiliğinden ortaya çıkan düzene ya da ‘ortaya çıkan olgulara’ benziyor.”
Öğrenmek İçin Gerekli Üç (Şaşırtıcı) Bileşen
- İnternet
- İnternete etkileşim için izin
- Bir öğretmen yokluğu
Kendi kendine öğrenme yeni bir fikir değil, ancak bu kavramı çok daha ileri götürüyor. Sonunda, ‘geleceğin’ 21. yüzyıl öğrencisinin ihtiyaç duyacağı üç gerekli beceriyi de açıklıyor: okuduğunu anlama (eleştirel düşünceden çok farklı değil), bilgi edinme (ve değerlendirmenin de dahil olduğunu varsayıyoruz) ve nasıl inanılacağı (şartlandırmaya ve telkine direnmek).
Öğrenmenin Temel Bileşenleri Nelerdir?
Elbette bilişsel psikoloji ne kadar iyi öğrendiğimizi etkileyen pek çok faktör olduğunu söyler; bunlar arasında ‘yetenek’, ön bilgi ve motivasyon yer alır.
İnsanlar olarak, yeni beceri ve bilgi edinme kapasitemiz bireylere göre farklılık gösterir; önceki bilgiler genellikle bir şeyi ne kadar iyi yaptığımız konusunda belirleyici bir faktördür; ve belirli bir konuyu öğrenmek için sahip olduğunuz motivasyon miktarı performansınızı doğrudan etkileyebilir.
Nihayetinde, öğrenmek için neyin gerekli olduğu kimin ne öğrendiğine ve neden öğrendiğine bağlıdır, ancak bu tür faktörlerin herhangi bir analizinin özünde bilgiye erişim ve içsel motivasyon vardır – bu da ‘öğrenci katılımı’, merak, sorgulama, gayri resmi öğrenme ve daha fazlasıyla sonuçlanabilir.
Kaynak: https://www.teachthought.com/learning/necessary-for-learning/