- Dünya Ekonomik Forumu’nun “Mesleklerin Geleceği Raporu”na göre, iş yaşamındaki teknolojik uyarlamalar arttıkça 2025 yılına kadar tüm çalışanların yüzde 50’sinin yeni beceriler edinmesi gerekecek.
- Eleştirel düşünme ve problem çözme, işverenlerin önümüzdeki beş yıl içinde öne çıkacağına inandıkları becerilerin başında geliyor.
- Bu yıl listeye giren beceriler ise aktif öğrenme, rezilyans / dayanıklılık, strese tahammül ve esneklik gibi öz yönetim becerileri.
- “Mesleklerin Geleceği Anketi”ne katılanlar, çalışanların yaklaşık yüzde 40’ının yeni beceriler edinmek için altı ay ya da daha kısa bir süreye ihtiyaç duyacağını tahmin ediyor.
“Pandeminin ekonomik etkilerinin yanı sıra otomasyonun giderek daha çok mesleği dönüştürmesi, çalışan insanların yarısının önümüzdeki beş yıl içinde yeni beceriler edinmesini zorunlu kılacak.”
Bu iddia, geleceğin meslekleri ve becerilerinin bir haritasını çıkaran Dünya Ekonomik Forumu‘nun Geleceğin Meslekleri Raporu’na ait. Rapora göre meslekleri dönüşüme uğratan teknolojik “bozgun” aynı zamanda yeni meslekler ve işler yaratmanın ve yeni beceriler öğrenmemizi sağlamanın anahtarı da olabilir.
“Elimizde çeşitli araçlar mevcut. İçinde yaşadığımız çağın vazgeçilmezi olan teknolojik inovasyon, insan potansiyelini ortaya çıkarmak için kullanılabilir.” diyor forumun kurucusu profesör Klaus Schwab.
Forum, 2025 yılına kadar 85 milyon işin, insanlar ve makineler arasındaki iş bölümündeki değişiklik nedeniyle yerinden edilebileceğini tahmin ediyor. Ancak diğer taraftan insanlar, makineler ve algoritmalar arasındaki yeni iş bölümüne uyarlanmış daha fazla işin – 97 milyon – ortaya çıkacağı iddia ediliyor.
En iyi 10 beceri
Teknolojinin daha fazla benimsenmesi ve iş hayatına uyarlanması, önümüzdeki beş yıl içinde iş dünyasında talep edilen becerilerin değişeceği ve insanlar arasındaki beceri farklılıklarının artacağı anlamına geliyor.
Kendi işlerinde kalan çalışanlar için 2025 yılına kadar değişecek olan temel becerilerin oranı yüzde 40 olacak ve tüm çalışanların yüzde 50’sinin yeni vasıflara ihtiyacı olacak (Yüzde 4’e kadar).
Eleştirel düşünme ve problem çözme, işverenlerin önümüzdeki beş yıl içinde öne çıkacağına inandıkları becerilerin başında geliyor. Bu beceriler, ilk kez 2016 yılında yayınlanan rapordan beri istikrarlı bir şekilde listede yer alıyor. Bu yıl listeye yeni giren beceriler ise aktif öğrenme, rezilyans, strese tahammül ve esneklik gibi öz yönetim becerileri.
İşte listenin tamamı:
- Analitik düşünme ve inovasyon
- Aktif öğrenme ve öğrenme stratejileri
- Kompleks problem çözme
- Eleştirel düşünme ve analiz
- Yaratıcılık, özgünlük ve inisiyatif
- Liderlik ve sosyal etki/nüfuz
- Teknoloji kullanımı
- Teknolojik tasarım ve programlama
- Rezilyans, strese tahammül ve esneklik
- Muhakeme, problem çözme ve kavrayış yeteneği