Öğrencilerin akademik olarak istekli olabilmeleri için aşağıdaki 4 temel düşünce biçimini deneyimlemeleri gerekmektedir.
Akademik Ortama Ait Hissetmek:
Entelektüel açıdan okuldaki yetişkinler ve akranlarla arasında bir bağ olduğunu hissetmek çok güçlü bir motivasyon aracıdır. Kurulan bağın sadece sosyal açıdan değil aynı zamanda akademik deneyim üzerinden olması bağı güçlendirir. Öğrenciler genellikle hatalar sonucunda kendilerinin kusurlu olduklarını düşünürler ve bu durum uzaklaşmalarına neden olur. Entelektüel ailenin bir parçası olduğunu hissetmek öğrencinin, hataları öğrenme sürecinin bir parçası olarak yorumlamasını sağlar.
Başarabileceğine İnanmak:
Öğrenciler, yeterlilikleriyle ilgili kendi değerlendirmelerine nesnel ölçümlerden daha çok önem verirler. Zorlu bir öğrenme sürecini devam ettirebilmek için başarabileceğine inanmak gerekir. Öğrenciler, başarısız olacaklarına inandıkları zaman o işe yatırım yapmaz veya görevi önemsizleştirmeye çalışırlar.
Yapılacak İşin Anlamı ve Değeri Olduğunu Hissetmek:
Bilişsel süreçler, bağlantılar kurmaya odaklıdır. Öğrenciler akademik çalışmanın yaşamla bağlantılı olduğunu düşündüklerinde konuyla daha ilgili ve alakalı oluyorlar. Böylece konuya olan ilgileri sürekli hale geliyor ve daha iyi bir performans sergiliyorlar.
Yeteneklerin ve Zekanın Çaba Göstererek Geliştirilebileceğine İnanmak:
Öğrenciler, beynin geliştirilmesi gereken bir kas olduğuna inandıkları zaman hataları öğrenme ve gelişme şansı olarak yorumlama ihtimalleri artıyor. Bu tarz bir düşünme biçimine, herhangi bir görevin ustası olma hazzı eşlik eder.
ÖĞRENCİLERİN, ÖĞRENMEYİ BİR SÜREÇ OLARAK ALGILAYABİLMELERİ YAPILAN DEĞERLENDİRMELERİN BENZER BİR DEĞERE DAYANMASINA BAĞLIDIR. OKUL ÖĞRENMEYİ BİR SONUÇ OLARAK DEĞERLENDİRİYORSA ÖĞRENCİNİN ÖĞRENMEYİ BİR SÜREÇ OLARAK ALGILAMASI MÜMKÜN OLMAYACAKTIR. ÖĞRENCİNİN “İYİ YAPMADIĞI BİR ŞEY” VARSA VE ÖĞRENME DÜZEYİNİ GÖSTERMEK İÇİN TEK ŞANSI VARSA ÖĞRENMEYİ BİR SÜREÇ OLARAK GÖRMEZİ İMKANSIZDIR.
Okulun en önemli işlevlerinden biri öğrencinin yukarıdaki düşünme biçimlerine sahip olmasını sağlamaktır. Okul öğrencinin risk alma, hata yapma ve bu hatalardan öğrenme becerilerini geliştirmelidir. Böylece öğrenciler akademik süreçlere motivasyonu yükselmiş olarak dahil olacaklardır.
Öğrencilere “çaba harcamaya değer” duygusunu hissettirmek için eğitimciler öğrencinin öğrenme düzeylerini pek çok farklı yolla ve pek çok farklı düzeyde gösterebilmeleri için fırsat tanımalıdır. Öğrencileri, kendilerini sürecin bir parçası olarak değerlendirmeye yönlendirmek kendi gelişimlerine dışarıdan bakma ve yeni amaçlar belirleme noktasında yardımcı olacaktır.
Yukarıda belirtilen düşünce biçimini geliştirmek için verilen geri bildirimin yapısı değişmelidir. “Aferin, çok iyi yaptın.” demekle yaptığı işin olumlu yanını somut olarak söylemek, bu olumlu yanın gelişmekte olan akademik düşünce tarzıyla ilişkisini açıklamak, yapılan olumlu işin yetişkinlerin veya yaşıtların akademik işleriyle ilişkisini belirtmek arasında çok ciddi bir fark vardır.