Erteleme yapıyor musun? Çoğumuz zaman zaman bir şeyleri erteleriz, örneğin bir sınava çalışmamız veya araştırma ödevlerimize başlamamız gerektiğinde. Ancak erteleme alışkanlığı uzun vadede zarar verebilir.
Erteleme Neden Olur?
Erteleme, kendimize söylediğimiz küçük beyaz bir yalan gibidir. Ders çalışmak ya da kitap okumak yerine TV programı izlemek gibi eğlenceli bir şey yaparsak kendimizi daha iyi hissedeceğimizi düşünürüz.
Ancak sorumluluklarımızı erteleme isteğimize teslim olduğumuzda, uzun vadede kendimizi daha iyi değil, her zaman daha kötü hissederiz. Ve daha da kötüsü, sonunda elimizdeki işe başladığımızda kötü bir iş çıkarmış oluruz. İşlerini çok erteleyen kişiler genellikle potansiyellerinin altında performans gösterirler.
Önemli olmayan şeylere çok fazla zaman mı harcıyorsun? Aşağıdaki özelliklere sahipsen erteleme alışkanlığın olabilir:
- Bir ödeve başlamadan önce odayı temizleme isteği duyma.
- Bir ödevin ilk cümlesini ya da paragrafını defalarca yeniden yazmak.
- Çalışmak için oturur oturmaz bir şeyler atıştırmak isteme.
- Bir konuya karar vermek için çok fazla zaman harcamak.
- Sürekli kitap taşımak, ancak çalışmak için asla bu kitapları okumama.
- Bir ebeveynin “Daha başlamadın mı?” diye sorduğunda sinirlenmek.
- Kütüphaneye gitmemek için her zaman bir bahane bulmak.
Muhtemelen bu durumlardan en az birini yaşamışsındır. Ama kendine fazla kızma. Bu, normal olduğun anlamına gelir. Başarının anahtarı şudur: Bu erteleme isteğinin notlarını kötü yönde etkilemesine izin vermemen önemlidir. Biraz erteleme normaldir, ancak fazlası sana zarar verir.
Ertelemeyi Önleme
Erteleme alışkanlığıyla başa çıkmak için aşağıdaki ipuçlarını deneyebilirsin:
- Her birimizin içinde küçük, inatçı bir sesin yaşadığını kabul etmelisin. O bize, daha iyisini bildiğimiz halde oyun oynamanın, yemek yemenin ya da televizyon izlemenin faydalı olacağını söyler. Buna inanmamalısın.
- Başarılarının getireceği ödülleri düşün. Çalışma alanına hatırlatıcı notlar eklemeyi deneyebilirsin. Gitmeyi hayal ettiğin bir okul var mı? O okulun posterini masanın üzerine koy. Bu, elinden gelenin en iyisini yapman için bir hatırlatıcı olacaktır.
- Ebeveynlerinle bir ödül sistemi oluştur. Gitmek için can attığın bir konser ya da alışveriş merkezinde gördüğün yeni bir kıyafet gibi ödüller belirleyebilirsin. Ebeveynlerinle önceden anlaşma yaparak ödülü ancak hedeflerine ulaşırsan alabileceğine dair bir plan yap.
- Eğer zor bir ödevle karşı karşıyaysan, işe küçük adımlarla başlamayı düşünebilirsin. Büyük resmi düşünmek seni endişelendirmesin. Başarıya ulaşmak gerçekten harika bir duygu, bu yüzden önce küçük hedefler belirleyip her gün bir adım atmayı ve ilerledikçe yeni hedefler belirlemeyi de unutmamalısın.
- Kendine oyun oynamak için zaman ver. İstediğin her şeyi yapmak için özel bir zaman ayır. Daha sonra çalışmaya hazır olacaksın.
- İlerlemene destek olacak bir çalışma arkadaşı bul. Düzenli olarak buluşup yapacağınız işleri ve son teslim tarihlerini konuşun. İnsan doğası ile ilgili garip bir şey var: kendimizi kolayca hayal kırıklığına uğratabiliriz, ancak bir arkadaşımızı hayal kırıklığına uğratmaktan çekiniriz.
- Çalışmaya başlamadan önce etrafını temizlemek için kendine on dakika kadar zaman tanı. Bir erteleme taktiği olarak temizlik yapma isteği yaygındır. Bu, işe temiz bir sayfa ile başlamak isteğimizden kaynaklanır. Çalışma alanını düzenle ama çok fazla zaman harcamamaya özen göster.
Kaynak: https://www.thoughtco.com/procrastination-and-homework-1857570