1. Olmak ve Sahip Olmak (Être et avoir)
Başkalarıyla ve onların istekleriyle yaşamayı nasıl öğreniriz? Yönetmen Nicolas Philibert, bu sorunun cevabını, George Lopez’in yaşları 4 ile 12 arasında değişen 13 çocuğa öğretmenlik yaptığı Fransa Auvergne’deki bir köy okulunda arıyor. Belgesel nitelikteki filmde çocuklar, kara kış, yağmur çamur demeden, Lopez’in dağlara ve çiftliklere bakan harika bir bir doğa manzarasına sahip olan sıcacık ve renkli sınıfında bir araya geliyor. Bu sınıfta çocuklar, Lopez’in yardımıyla toplama çıkartmayı ve sıfatları öğrenirken, bir taraftan da bir arada yaşamayı öğreniyorlar. (Kaynak: imdb.com)
2. Fil (Elephant)
Film, Columbine Lisesi’ndeki bir grup gencin, okul cinayetleri konu başlığı altında yaşanan bir günlerine odaklanıyor. Öğrenciler kafeteryada oturmuş sohbet ederlerken içeriye giren iki öğrenci tek kelime etmeden ve bir an bile duralamadan diğer öğrencilerin hepsini öldürür. Bu işin aslı esası nedir? Bu tarz okul cinayetlerinin arka planında neler yatmaktadır? Gus Van Sant, oldukça küçük çaplı bir bütçe ve amatör bir ekip ile perdeye aktardığı filmiyle Cannes Film Festivali’nde Altın Palmiye Ödülü aldı. (Kaynak: beyazperde.com)
3. Bozuk Para (L’argent de poche)
Thiers kasabası, 1976 yazı. Öğretmenler ve anne babalar çocuklarına çeşitli beceriler, sevgi ve ilgi veriyor. Bir öğretmen ilk çocuğunu doğuruyor, yalnız bir anne hayatının erkeğini arıyor, başka bir anne genç bir öğrenci olan Patrick’e yöneliyor. Patrick fakirlik içinde annesiyle yaşayan ve korkunç bir sırrı olan Julien ile arkadaş oluyor. Filmde daha pek çok hikaye var. Ve herkesin hikayesi farklı. Ve bir öğretmen öğrencilerine şöyle diyor: “Hayat zordur ama harikadır.” (Kaynak: imdb.com)
4. Sınıf (Entre les murs)
François Marin ve meslektaşları, Paris’te bir lisede tamamen farklı ırklardan gelen öğrencileri eğitmek üzere yeni yıla hazırlanmaktadırlar. Öğretmenler kendi aralarında durumları iyi ya da kötü olan öğrencileri hakkında konuşurlar. Tüm öğretmenler öğrencilerine ilham kaynağı olmak ister, ancak bir taraftan da her bir eğitimcinin, başarmak istedikleri tutkularına ulaşma yöntemi farklıdır. Hatta aynı öğrenci üzerinde disiplin ve övgü açısından farklılık gösteren bakış açıları da vardır. Okul yönetimi bu konuda elinden geldiğince doğru ve adaletli davranmaya çalışır. Öyle ki zamanı geldiğinde öğrenci değerlendirme komitesinde öğrenciler arasından bir temsilciye de yer verir. Marin, bu yıl 14 ve 15 yaşlarındaki öğrencilere ders vermektedir. O zaman zaman öğrencilerinin aralarına girmek için elinden geleni yapar. Bazen başarı ile bazen de kayda değer hatalarla. Sınıf, 2008 yılında Cannes Film Festivali’nde En İyi Film Ödülü’nü kazandı.
5. Boyun Eğmeyeceğim (Won’t Back Down)
Pittsburgh’daki bir okulda başarılı olamayan çocukları olan iki kararlı anne, okulu bir “öğrenme yerine” dönüştürmek için güçlerini birleştirir. Ancak okulu daha iyi bir hale getirebilmek için önce anne babalarla, okul yönetimiyle ve öğretmenler birliği ile tek tek mücadele etmek zorunda kalırlar. Bu mücadeleyi çocukları için veren iki kadın, yaşadıkları tüm zorluklara rağmen asla geri adım atmaz. (Kaynak: imdb.com)
6. Canım Öğretmenim (Monsieur Lazhar)
Cezayirli bir göçmen olan Bachir Lazhar, trajik bir şekilde ölen ve çok sevilen bir ilkokul öğretmenin yerine işe alınır. Sınıftaki öğrenciler uzun bir iyileşme sürecinden geçerken, okuldaki hiç kimsenin yeni öğretmen Bachir’in acılı geçmişinden ya da her an ülkeden sınır dışı edilme riskinden haberi yoktur. Bachir Lazhar bir taraftan kendi kişisel sorunlarıyla boğuşur. Diğer taraftan sınıfındaki çocuklarla birlikte ölüm hakkındaki sessizliğin ve tabuların ötesine geçerken onlara büyük bir duyarlılıkla ve mizahla eşlik eder. (Kaynak: imdb.com) (Eğitimpedia’da yayınlanan “Haftanın Filmi – Canım Öğretmenim” başlıklı yazıya göz atabilirsiniz.)
7- Yerdeki Yıldızlar (Taare Zameen Par)
Film, yatılı okula verildikten sonra tanıştığı resim öğretmeni sayesinde hayatı değişen Ishaan isimli bir çocuğun hikayesini anlatıyor. Ishaan derslerinde başarısız, yaptığı işlerin çoğunda tutarsız bir çocuktur, yazı yazmayı ve okumayı 3.sınıfta olmasına rağmen öğrenememiştir, kitabı her açtığında kelimeler sanki dans ediyor gibi gelir ona. Bu başarısızlığın sonucunda içine kapanık ve karamsar bir ruh haline bürünür, mutluluğu ve özgürlüğü insanlardan uzaklaşmakta bulur. Annesinin ilgisine karşın babasının katı tutumu Ishaan’ın zihinsel dünyasında gidiş gelişler yaşamasına sebep olur. Tam her şeyden ümidini kesmişken resim öğretmeni Ishaan’ın hayatını tam anlamıyla değiştirir. (Kaynak: wikipedia.org)
(Eğitimpedia’da yayınlanan, “Haftanın Filmi – Yerdeki Yıldızlar” başlıklı yazıya göz atabilirsiniz.)
8- Koro (Les Choristes)
Fond de l’Etang, Fransa’da bir sayfiyede sorunlu erkek çocukları için eğitim veren bir yatılı okuldur. 20. yüzyılın ortalarında, egoist, disiplin delisi bir müdür olan M. Rachin tarafından yönetilmektedir. Felsefesi aksiyon-reaksiyon şeklindedir. Ancak onun sistemi, asi yaradılışlı çocuklar üzerinde hiçbir işe yaramamakla beraber ters tepkiye neden olmaktadır. Bir gün okula M.Clement Mathiue adında yeni bir eğitmen gelir. Orta yaşlardaki bu adam hayatı boyunca birçok şey için çabalayıp hayattaki yerini bulmaya çalışmış biridir. Her ne kadar çocukları haylaz bulsa da, M. Rachin’in fikirlerine inanmaz. Tek çare en iyi bildiği aracı kullanmaktır. Müzik her derde deva olabilecek evrensel bir güçtür nihayetinde. Okul dahilinde kurduğu koro ile herkesin hayata bambaşka bir pencereden bakmasını sağlayacaktır. Koro en iyi yabancı film dalında Oscar ve Altın Küre adaylığı ile birlikte pek çok adaylık kazanan bir filmdir. Fransa’daki Sezar Ödülleri’nde En İyi Müzik ve Ses Ödüllerini almıştır.(Kaynak: beyazperde.com)
9- İmparatorlar Kulübü (The Emperor’s Club)
William Hundert, mesleğine aşık olan son derece idealist ve tutkulu bir profesördür. St. Benedict’s Akademi’de eğitmenlik yapan Hundert’ın sınıfına yeni okul döneminin açılmasıyla birlikte yeni öğrenciler gelmiştir. ‘The Emperor’s Club’ isimli geleneksel sınıf yarışması için öğrencilerin son derece sıkı çalışması ve seçilen üç öğrenciden biri olması gerekmektedir. Ancak öğretmenin hayatı, sınıfa ünlü bir politikacının oğlu olan Sedgewick Bell isimli öğrencinin gelmesiyle değişecektir.(Kaynak: beyazperde.com)
10- Tepetaklak Nelson (Half Nelson)
Şehir merkezinde yoksulların gittiği bir lisede öğretmen olan Dan Dunne, sıradışı bir eğitmendir. Özel hayatında uyuşturucu alışkanlığı ile baş etmeye çalışan biridir. Öte yandan dersler sırasında özgür düşünceye sahip çıkan, öğrencileri ile sağlam bağlar kurabilen bir tiptir. Özel hayatındaki kaybeden rolü, okul ortamındaki bu duruşunun tam aksidir. İki ayrı dünyada yaşarken ve bu dünyaları birbirinden ayrı tutmayı başarırken, bir gün işler hesap ettiği gibi gitmez ve öğrencilerinden Drey, onu yakalar. O öğretmenini kimseye şikayet etmek niyetinde değildir. Bu sırrı saklaması sonucunda aralarında daha yakın bir bağ kurulur. (Kaynak: beyazperde.com)
(Eğitimpedia’da yayınlanan, “Haftanın Filmi – Tepetaklak Nelson” başlıklı yazıya göz atabilirsiniz.)
11- Sevgili Öğretmenim (To Sir, With Love)
Mühendis Mark Thackeray, East End’de disiplinden tamamen bihaber olan bir sınıfa öğretmenlik yapmak üzere gelir. İyi bir mühendislik işi bulmayı umut eden Thackeray, okuldaki işinin çok da uzun sürmemesini diler. Sınıfa kendi disiplin anlayışını uygulamaya çalışır: öğrencileri birbirlerine saygı göstermesi konusunda zorlamak. Bir süre sonra kaçınılmaz bir şekilde öğrencilerin özel hayatlarına dahil olur. Beklediği mühendislik iş teklifi geldiğinde ne karar verecektir acaba? (Kaynak: imdb.com)
12- Özgürlük Yazarları (Freedom Writers)
Genç bir öğretmen kendisini, öğrencilerine hoşgörü kavramını önce kendileri üzerinde uygulamayı öğretmeye ve eğitimi okul hayatlarının ötesine taşımayı öğretmeye adamıştır. İdealist öğretmen Erin, çok başka dünyalardan gelen karakterlerle uğraşmak zorundadır. Aslında farklı ırklardan gelen bu öğrenciler için okul, sadece yaşları gereği orada bulunmak zorunda oldukları bir yerdir. Erin, kendi yöntemleri ile onlara yakınlaşmaya çalışsa da, bu niyeti daha da büyük tepkilere yol açar. Çünkü öğrenciler, hayatta yüzleştikleri ırksal ve toplumsal acı gerçeklerin farkına vararak öğretmenlerinin saf idealizmi bırakmasını isterler. Zaman içinde onlarla iletişim kurmayı başaran Erin, herbiri birbirinden farklı hikayesi olan bu gençleri, kendi hikayelerini yazmaları ve bunu da birbirleri ile paylaşmaları konusunda cesaretlendirir. İşte tam da bu yazılar, öğrencilerin hayata tutunmalarını sağlayan bir araca dönüşecektir. Oscar ödüllü oyuncu Hilary Swank’ın rol aldığı film, Erin Gruwell isimli bir öğretmenin gerçek hayat öyküsünden uyarlanmıştır. (Kaynak: beyazperde.com)
Kaynak: http://cemuyurken.blogspot.com.tr/2013/03/okullar-ve-filmler.html