Down Sendromu kromozomal bir anormalliktir ve yaygın genetik durumlardan biridir. Yaklaşık olarak her 700 ila 1.000 doğumdan birinde görülür. Down sendromu, zihinsel engellerinin yaklaşık yüzde 5 ila yüzde 6’sını oluşturur. Down sendromlu öğrencilerin çoğu hafif ila orta dereceli zihinsel engel aralığında yer alır.
Fiziksel olarak, Down sendromlu bir öğrenci, küçük boy, düz yüz profili, gözlerinin köşelerinde kalın epikantal kıvrımlar, çıkıntılı diller ve kas hipotonisi gibi özellikler nedeniyle kolayca tanınabilir.
Down Sendromunun Nedeni
Down sendromu, fazladan 21. kromozomun varlığı ile ilişkilendirilen bir dizi benzer semptom veya özelliği içeren bir genetik durumu ifade eder. Bu özellikler şunları içerir:
- Kısa boy
- Kalın diller ve küçük ağız boşlukları
- Orta ila hafif düzeyde zihinsel engeller
- Düşük veya yetersiz kas kuvveti
Öğretmenler için Örnek Uygulamalar
Down sendromlu öğrencilerle çalışmaya yönelik bazı uygulamalar vardır. Öğretimde en iyi uygulamalar, araştırma yoluyla etkili olduğu gösterilen prosedürler ve stratejilerdir. Bu stratejiler şunları içerir:
Kaynaştırma: Özel ihtiyaçları olan öğrenciler, mümkün olduğu ölçüde yaşlarına uygun kaynaştırma sınıflarının üyesi olmalıdır. Etkili kaynaştırma, öğretmenin bu modeli tamamen desteklemesi gerektiği anlamına gelir. Kaynaştırma ortamının öğrencileri damgalanma olasılığını azaltır ve daha doğal bir öğrenme ortamı sunar. Bu, akran ilişkilerinin gelişmesi için daha fazla fırsat verir. Araştırmaların çoğu, tam kaynaştırmanın bilişsel yetenek veya özel ihtiyaçlara göre ayrılmış sınıflardan daha iyi sonuç verdiğini belirtmektedir.
Benlik saygısı oluşturma: Down sendromlu bir öğrencinin fiziksel özellikleri genellikle özgüveninin azalmasına neden olur, bu da öğretmenin çeşitli stratejilerle özgüveni artırmak gurur duymalarını sağlamak için her fırsatı değerlendirmesi gerektiği anlamına gelir.
Aşamalı öğrenme: Down sendromlu öğrenciler birçok zihinsel zorlukla karşılaşırlar. Hafif düzey engelli öğrenciler veya ileri derecede öğrenme güçlüğü olan öğrenciler için işe yarayan stratejiler, bu öğrencilerde de işe yarayacaktır. Down sendromlu öğrencilerin çoğu, normal gelişim gösteren 6-8 yaşındaki bir çocuğun zihinsel yeteneklerinin ötesine geçmez. Bununla birlikte, bir öğretmen her zaman çocuğu öğrenme süreci boyunca aşamalı olarak ilerletmek için çaba göstermelidir. Asla çocuğun yetenekli olmadığını varsayılmamalıdır.
İyi bir müdahale ve yüksek kaliteli eğitim, Down sendromlu öğrencilerin akademik başarılarının artmasını sağlar. Çok yönlü bir yaklaşımla, öğretmen mümkün olduğunca çok sayıda somut materyal ve gerçek dünyadan örnekler kullanır. Öğretmen, öğrencilerin anlamasına uygun bir dil kullanmalı, gerektiğinde yavaş konuşmalı, görevleri her zaman daha küçük adımlara bölmeli ve her adım için talimat vermelidir. Down sendromlu öğrenciler genellikle kısa süreli hafızaya sahiptir.
Dikkat dağıtıcı unsurları en aza indir: Özel eğitim ihtiyacı olan öğrencilerin dikkati genellikle kolayca dağılır. Öğretmenler, öğrenciyi pencereden uzak tutmak, düzenli bir ortam oluşturmak, gürültü azaltmak ve öğrencilerin beklenmedik durumlarla karşılaşmadığı, beklentileri, rutinleri ve kuralları bildiği düzenli bir sınıfa sahip olmak gibi dikkat dağıtıcı unsurları en aza indirmeye çalışan stratejiler kullanmalıdır.
Öğretmenler, öğrenmeyi desteklemeye yardımcı olmak için kısa süreli etkinliklerle birlikte belirli zaman aralıklarında öğretim yöntemi kullanmalı ve yeni materyalleri yavaş, sıralı ve adım adım tanıtmalıdır.
Dil ve konuşma eğitimi ver: Down sendromlu çocuklar işitme güçlüğü ve artikülasyon problemleri gibi ciddi sorunlardan şikayetçi olabilirler. Bazen konuşma eğitimine ihtiyaç duyarlar. Bazı durumlarda, destekleyici veya kolaylaştırılmış iletişim, iyi bir iletişim alternatifi olacaktır. Öğretmenler her zaman sabırlı olmalı doğru iletişim modellerini kullanmalıdır.
Davranış yönetimi yöntemleri: Diğer öğrenciler için kullanılan stratejiler Down sendromlu öğrenci için farklı olmamalıdır. Olumlu pekiştirme, cezalandırıcı tekniklerden çok daha iyi bir stratejidir. Pekiştireçlerin anlamlı olması gerekir.
Bir öğretmenin Down sendromlu öğrenciye eğitim vermek için kullandığı stratejiler genellikle sınıftaki birçok öğrenci için faydalı olacaktır. Yukarıdaki stratejileri kullanmak her seviyedeki öğrenci için etkili olabilir.
Kaynak: https://www.thoughtco.com/teaching-students-with-down-syndrome-3110772