Çocuklarınızı anaokuluna göndermek için bir yıl daha bekleyip beklememek gerektiğini merak eden ebeveynler dikkat! Stanford Üniversitesi tarafından yapılan yeni bir araştırma anaokulunu bir yıl kadar erteleyen Danimarkalı çocukların öz-kontrol düzeylerinin çarpıcı bir şekilde çok daha yüksek düzeylerde olduğunu gösteriyor.
“Anaokulunu bir yıl ertelemenin, 11 yaşındaki ortalama bir çocuktaki dikkatsizlik ve hiperaktiviteyi yüzde 73 oranında azalttığını bulduk.” diyor Stanford Eğitim Bilimleri Fakültesi profesörlerinden araştırmacı Thomas Dee.
Prof. Dee ile birlikte araştırmaya imza atan Danimarka Ulusal Sosyal Araştırma Merkezi’nden Hans Henrik Sievertsen ise ertelemenin etkisinin çok güçlü olduğunu ve uzun bir süre devam ettiğini ekliyor: “Etkinin bu kadar kalıcı olmasına biz de biraz şaşırdık.” Okulu ertelemenin hiperaktivite ve dikkatsizlik üzerindeki etkisi beklendiği gibi zaman içinde azalmıyor, aksine artıyor. Gerçek şu ki bir yıl beklemek, 11 yaşındaki ortalama bir çocuğun hiperaktivite ve dikkatsizlik açısından normalden daha yüksek düzeylerde olma ihtimalini de ortadan kaldırıyor.
Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu’nun (DEHB) özellikleri olan dikkatsizlik ve hiperaktivite, bir çocuğun öz-kontrolünü zayıflatıyor. Önceki araştırmalar da çocukluktaki öz-kontrol düzeylerinin başarı ile bağlantılı olduğunu gösteriyor (Ünlü ‘Marşmelov Testi’ gibi). Stanford araştırmasında, daha düşük dikkatsizlik ve hiperaktivite dereceleri olan çocuklar, okulda daha yüksek değerlendirme puanları aldılar.
Finlandiya ve Almanya gibi ülkelerde çocuklar okula zaten daha geç başlıyorlar. Çocuklar, “kayıp bir yıl” (Aslında çocukluklarının bir yılı) dolayısıyla daha kötü bir gelişim göstermiyorlar. Finlandiya’nın, 15 yaşındaki çocuklara yönelik uluslararası testlerde oldukça iyi puanlar aldığını artık hepimiz biliyoruz.
Amerikalı çocuklar eskiden anaokuluna beş yaşında başlarlardı. Bugün, araştırmalara göre Amerikalı anaokulu çocuklarının yüzde 20’si altı yaşında. Bu değişimin sebeplerinden biri doğum ayı nedeniyle okula başlamanın bir yıl ileri atması. Ama en büyük sebeplerinden biri, ebeveynlerin çocuklarını okula bir yıl daha geç göndererek onlara destek olmak istemeleri. (Daha büyük çocukların becerileri daha fazla oluyor ve bu durum kendilerine daha fazla güvenmelerini sağlıyor. Üstelik bu özgüven zamanla daha da güçleniyor. En azından teoride böyle.) Araştırmalara göre daha varlıklı aileler ve erkek çocukları olan aileler çocuklarını okula geç yaşta göndermeye daha meyilli oluyorlar.
Anaokuluna geç başlamanın, test sonuçlarını doğrudan artırdığı henüz kanıtlanmadı. Bu yüzden araştırmacılar, araştırmalarını bunun yerine daha çok çocukların ruh sağlığına yoğunlaştırdılar.
Araştırmada Danimarkalı çocuklara yönelik güncel ve geniş ölçekli bir anket kullanıldı. Bu çalışma, yaygın olarak kullanılan ve geçerli bir ruh sağlığı tarama aracı ile elde edilen 7 ve 11 yaşındaki çocuklara ait verileri içeriyor (54,241 ebeveyn, 7 yaşındaki çocuklar için yapılan bir ruh sağlığı anketini cevapladı; 35,902 ebeveyn ise çocuklar 11 yaşındayken bu anketi cevapladı).
Danimarka’da çocukların 6 yaşına bastıkları yıl içinde okula başlamaları gerekiyor. Araştırmacılar, yaşın etkilerini araştırmak için okula başlama tarihinden önce ve sonra doğan çocuklara bakmak için nüfus sayımı ve eğitim bakanlığı verilerini kullandı. Çünkü altı yaşında, altı ila sekiz aylık bir yaş farkı oldukça büyük bir fark kabul ediliyor.
Araştırmada çeşitli eksiklikler de bulunuyor. Örneğin, Danimarka’da anaokulunu erteleyen tüm çocukların oldukça iyi yuvalara erişme şansları var. Bu ne yazık ki Amerika’da olmayan bir şey. Eğer ailelerin böyle bir fırsatları yoksa çocuklarını daha erken yaşta anaokuluna göndermek onlar için fayda sağlayabiliyor.
Araştırmada ilginç bir hipotez de ortaya atıldı: Okula daha geç başlamak, yapılandırılmamış oyun aracılığıyla gelişmeleri için çocuklara daha fazla zaman sağlar mı? Bu gelişimsel psikoloji araştırması, aynı zamanda çocukların duygusal ve zihinsel olarak kendini regüle etmelerine (Sakinleştirme, düzenleme) yardımcı olma konusunda hayali oyunun önemini vurguluyor. “Okula başlama yaşını erteleyen çocuklar, bu tür oyunlu ortamlara çok daha fazla ve uygun bir zamanlama ile maruz kalabilirler.” diye ekliyor araştırma. Kısacası küçük çocuklar, hala parti zamanı!
Kaynak: https://qz.com/546832/stanford-researchers-show-were-sending-many-children-to-school-way-too-early