Dünyanın en büyük çocuk kitapları yayıncısı Scholastic tarafından hazırlanan Scholastic Çocuklar ve Aile Okuma Raporu yayınlandı. Beşincisi yayınlanan rapor, bağımsız kitap okuma konusunda Amerika’daki çocukların durumuna yönelik en güncel resmi ortaya koyuyor.
Scholastic tarafından gerçekleştirilen ve ulusal çapta temsili olan anketin sonuçlarının bazıları oldukça şaşırtıcı. Örneğin, çocukların basılı kitapları okumayı tercih etmesi bunlardan biri. İşte sonuçlar:
Çocuklar ve Okuma
- Yaşları 6 ile 17 arasında olan çocukların yarısı (% 51) şu an zevk için bir kitap okuyor. 5′te 1′i ise (% 20) bir kitabı yeni bitirdiğini söylüyor.
- Hem yaşları 6 ile 17 arasında olan çocukların aileleri (% 71) hem de çocuklar (% 54) okuma becerilerini, bir çocuğun sahip olması gereken en önemli beceri olarak değerlendiriyorlar. Ancak ailelerin yüzde 86′sı zevk için kitap okumanın aşırı ya da çok önemli olduğunu söylemesine rağmen çocukların sadece yüzde 46′sı aynı şeyi söylüyor.
- Yaşları 6 ile 17 arasında olan çocuk sahibi ailelerin 4′te 3′ü (% 75) “Keşke çocuğum zevk için daha fazla kitap okusaydı.” derken, yüzde 71′i “Keşke çocuğum ekran karşısında olmadan daha çok şey yapsaydı.” diyor.
Kimler İyi Okur Olur?
- Sık kitap okuyanlar, haftada 5 ila7 gün zevk için kitap okuyan çocuklar olarak tanımlanıyor. Bu çocuklar, nadir kitap okuyan olarak tanımlanan, haftada bir günden daha az zevk için kitap okuyanlardan pek çok yönden önemli ölçüde farklılıklar gösteriyorlar. Örneğin; yaşları 6 ile 17 arasında olan sık kitap okuyanların yüzde 97′si şu anda zevk için bir kitap okuduğunu ya da bir kitabı yeni bitirdiğini belirtirken, nadir kitap okuyanların yüzde 75′i bir süredir zevk için kitap okumadığını söylüyor.
- Yaşları 6 ile 11 arasında olan ve sık kitap okuyan çocuklar, yılda ortalama 43.4 kitap okuyor. Oysa nadir kitap okuyan çocuklar yılda sadece 21.1 kitap okuyor. Yaşları 12 ile 17 arasında olan çocuklar arasında ise daha derin farklar ortaya çıkıyor. Bu yaşlardaki sık kitap okuyan çocuklar yılda 39.6 kitap okurken, nadir kitap okuyan çocukların bir yılda okuduğu kitap sayısı sadece 4.7.
- Yaşları 6 ile17 arası değişen çocukların sık kitap okuyan kişiler olacaklarına dair çeşitli belirtiler bulunuyor. Bu belirtilerin en güçlüleri şunlar:
- kendilerini “okumaktan gerçekten zevk alıyorum” diye değerlendirmeye meyilli oluyorlar.
- zevk için okumanın önemli olduğuna dair güçlü bir inanışları var.
- sık kitap okuyan ebeveynleri var.
- Yaşları 6 ile 11 arasında değişen çocukların sık kitap okuyan kişiler olacaklarına dair diğer belirtilerin arasında ise erken yaşta ve sık sık sesli kitap okumak, çocukların kitaplarda olmasını istediği spesifik karakterlerin olması ve bilgisayar başında daha az zaman geçiriyor olmaları yer alıyor.
- Yaşları 12 ile 17 arasında değişen çocukların sık kitap okuyan kişiler olacaklarına dair diğer belirtilerin arasında okulda kendi seçtiği bir kitabı bağımsız olarak okuması, e-okuma deneyimi yaşaması, geniş bir ev kütüphanesi olması, okuma seviyelerinin kendilerine söylenmiş olması ve okuma alışkanlıklarına ailelerinin de dahil olması yer alıyor.
Evde Sesli Kitap Okuma
- Yaşları 0 ile 5 arası değişen çocukların yarıdan fazlasına (% 54) haftada 5 ila 7 gün evde sesli kitap okundu. Bu oran 6 ile 8 yaşları arasındaki çocuklarda 3′te 1′e (% 34) ve 9 ile 11 yaşları arasındaki çocuklarda ise 6′da 1′e (% 17) düşüyor; evde kendilerine sesli kitap okunan yaşları 6 ile 11 arasında değişen 10 çocuktan 4′ü, ebeveynlerinin onlara sesli kitap okumaya devam etmesini istediğini söylüyor.
- Evde sesli kitap okuma söz konusu olduğunda yaş grupları arasında her 10 çocuktan 8′i (% 83) buna bayıldıklarını ya da sevdiklerini söylüyor. Bunun en temel sebebi olarak aileleriyle özel bir zaman geçiriyor olmalarını gösteriyorlar.
Doğumdan İtibaren Çocuklarla Birlikte Kitap Okumak
- Yaşları 0 ile 5 arasında değişen çocukları olan ailelerin yaklaşık 4′te 3′ü, çocuklarına bir yaşından önce sesli kitap okumaya başladıklarını söylüyor. Ancak sadece yüzde 30′u buna üç aydan önce başladığını söylüyor.
- Yaşları 0 ile 5 arasında değişen çocukları olan ailelerin 6′da 1′i (% 60) çocuklara doğumdan itibaren sesli kitap okumaları gerektiği konusunda tavsiye aldıklarını belirtiyor. Ancak düşük gelirli ailelerin sadece yarıdan azı (% 47) bu tavsiyeyi alırken, bu oran yüksek gelirli ailelerde yüzde 74′e yükseliyor.
Okulda Kitap Okuma
Yaşları 6 ile 17 arasında değişen çocukların 3′te 1′i sınıflarında bir okul gününde bağımsız olarak kendi seçtikleri kitabı okumaya ayrılan belirli bir zaman olduğunu söylüyor. Ancak sadece yüzde 17′si bunu her okul günü ya da neredeyse her okul günü yapıyor.
- Sınıf ya da okul olarak bağımsız kitap okuyan yaşları 6 ile 17 arasında değişen çocukların yarısı (% 52) bunun günün en sevdikleri bölümlerinden biri olduğunu ya da daha sık olmasını istediklerini söylüyor.
- Düşük gelirli ailelerin evlerindeki çocuklar arasında okul, zevk için kitap okuma konusunda çok daha büyük bir rol oynuyor. Düşük gelirli evlerden gelen yaşları 6 ile 17 arasında değişen çocukların yüzde 61′i çoğunlukla okulda ya da evde ve okulda eşit oranda zevk için kitap okuduklarını söylerken, yüksek gelirli evlerden gelen 6 ile 17 yaş arasındaki çocukların yüzde 32′si de aynı şeyi söylüyor.
Çocuklar Kitaplardan Ne İster?
- Yaşları 6 ile 17 arasında değişen çocukların yüzde 91′i “En sevdiğim kitaplar kendi seçtiklerim.” diyor.
- Yaşları 6 ile 17 arasında değişen çocukların büyük çoğunluğu (% 70) “Beni güldüren kitaplar istiyorum.” diyor. Çocukların kitaplardan istediği diğer şeyler ise şunlar: “Hayal gücümü kullanmamı sağlasın.” (% 54), “bana uydurma bir hikaye anlatsın.” (% 48), “Onlar gibi olmak isteyeceğim akıllı, güçlü ya da cesur karakterleri olsun.” (% 43), “Bana yeni bir şey öğretsin.”(% 43) ve “Çözecek bir gizemi ya da problemi olsun.” (% 41).
Dijital Bir Dünyada Basılı Kitaplar
- Her ne kadar bir e-kitap okuyan çocukların sayısı her yaş grubunda yükseliş gösterse de (% 25′ten % 61′e), e-kitap okuyan çocukların büyük bir kısmı okudukları kitapların çoğunun basılı kitap olduğunu söylüyor (%77).
- Çocukların yaklaşık 3′te 2′si (% 65) – 2012′den itibaren (% 60) – her ne kadar ellerinde e-kitaplar olsa da her zaman basılı kitap okumak istediklerini söylüyor.
Bu yazı BÜMED MEÇ OKULLARI tarafından desteklenmektedir.