Yetişkinler olarak bunu her zaman fark etmeyebiliriz ama aslında çocuklar da tıpkı bizler gibi sürekli düşünüyor. Belirli alanlar ve durumlar için refakatçilere elbette ihtiyaç duyuyorlar fakat attıkları her adımda, aldıkları her mesafede, merakları ve ilgileri doğrultusunda düşünerek hareket ettiklerini söyleyebiliriz. Maruz kaldıkları yaşam deneyimleri (Tecrübe etme şansı/ fırsatı) sayesinde de bu düşünceleri ayakta kalma becerileri ile bütünleştirebiliyorlar. Gittikleri yön ve nihai amaçları bizim düşündüklerimizle, hayal ettiklerimizle paralel olmayabilir ancak bu gerçeği göz ardı ederek, onların “rezilyans” sahibi bireyler olmalarını beklemenin pek de gerçekçi olduğunu söyleyemeyiz. Rezilyans sözcüğünün anlamındaki zenginliği Türkçe’de tek bir kavramla açıklamak oldukça zor olsa da ona karşılık gelen anlamlarını; dayanıklılık, hayatta kalabilme ve devam edebilme potansiyeli, yeniliklere adapte olabilme ve esneklik gösterebilme ve toparlanabilme gücü gibi düşünebiliriz.
İlgili Yazılar
Ebeveyn
Kazalar Hep Olur Ama Ebeveynler Yine De Kendilerini Suçlar
Ebeveyn olarak yaptığınız en kötü şey neydi? Keşke öyle davranmasaydım dediğiniz, pişmanlığı uykularınızı kaçıran şey nedir? Aklınıza gelenlerin hepsi, yazının başlığı altında toplanabilir.
Kitap
Kitap Dostu Çocuklar ve Kediler
Amerika’daki Berks County Hayvan Kurtarma Derneği, çocukların hayvan barınaklarındaki kedilere gönüllü olarak kitap okuduğu “Kitap Dostları” isimli çok güzel bir programı hayat geçirdi. Kalpleri ısıtan bu güzel projeyi barınak görevlileri şöyle anlatıyor:
Çocuk
Akıllı Telefonlar ve Sosyal Medya Bir Nesli Mahvediyor Olabilir mi? (1)
Geçtiğimiz yaz bir öğle sıcağında 13 yaşındaki Athena’yı telefonla aradım. Telefonunu – 11 yaşından beri kendi iPhone’u var – açtığında sesi sanki uykudan yeni kalkmış gibi geliyordu. En sevdiği şarkılardan ve TV programlarından konuştuk ve ona arkadaşlarıyla ne yapmaktan hoşlandığını sordum. “Alışveriş merkezine gidiyoruz.” dedi. “Ailen seni oraya mı bırakıyor?” diye sordum. 1980’lerde henüz bir ortaokul öğrencisiyken, birkaç saat boyunca yanımda ailem olmadan arkadaşlarımla alışveriş yapmaktan ne çok zevk aldığımı hatırladım. “Hayır, ailemle birlikte gidiyorum.” diye cevap verdi. “Annem ve abilerimle birlikte gidiyoruz ve onların biraz gerisinde yürüyoruz. Nereye gittiğimizi anneme söylemem gerekiyor mutlaka. Her saat başı ya da yarım saatte bir kendimi göstermem gerekiyor.”
Çocuk
Araştırma: Küçük Çocuklardaki Irksal Önyargılar
İlk kez 2005 yılında yapılan bir araştırmada, 3 aylık bebeklerin bile ırksal önyargılarının olduğu bulundu. Delaware Üniversitesi tarafından yapılan araştırmaya göre 3 aylık bebeklerin, günlük hayatlarında en fazla gördükleri ırk grubuna benzeyen yüzlere yönelik bir görsel tercihleri oluyor.
Dünya
3 Yaşındaki Kızın Okul Fotoğrafı İçin Yaptığı Kahramanca Kıyafet Seçimi!
3 yaşındaki Kaylieann Steinbach’a okul fotoğrafı çekiminin olduğu gün kendi kıyafetini kendisinin seçmesi söylendi. Çoğu insan muhtemelen onun en sevdiği elbisesiyle okula geleceğini bekliyordu. Ama bu harika fotoğrafta da görebileceğiniz gibi Kaylieann bir elbise seçmedi. Bunun yerine bir Süperman kostümünü tercih etti!