Ağaca çıkmak bilişsel becerileri artırıyor! Yapılan yeni bir araştırmaya göre dengede durmamız gereken faaliyetler sırasında aslında bilişsel becerilerimizi de geliştirebiliyoruz. Florida Üniversitesi’nden Dr. Alloway’in yaptığı araştırma eğlenceli oyunların çocukların işler bellekleri (Kısa süreli bellek) üzerinde çok etkili olduğunu ortaya koyuyor.
Denge aslında “iç algı” denen bir beceridir. İç algı çocuklar için özellikle önemli, çünkü bu beceri onların beden ve çevre farkındalığı edinmelerini sağlar. Böylece kollarının ya da bacaklarının nerede olduğunu bakmadan bilebilirler. İç algı, çocukların motor koordinasyonu geliştirmesine de yardımcı olur ve denge konusunda çok önemlidir.
İç algı faaliyetlerine örnek olarak şunları verebiliriz:
- Ağaca tırmanmak
- Denge kalası kullanmak
- Yalınayak koşmak
- Engellerin üstünden va altından geçmek
- Biçimsiz nesneler taşımak
Araştırma, iki saat bu faaliyetlerle uğraşan kimselerin işler belleklerinin geliştiğini gösteriyor. Bu kimselerin bellekleri yüzde 50 oranında artmış.
İşler bellek, biz faaliyet halindeyken çalışan belleğimizdir. Bir faaliyetin ortasındayken ihtiyaç duyduğumuz bilgiyi saklar. İşler bellekleriyle ilgili sorun yaşayan çocuklar, öğretmenlerinin verdiği yönergeleri ya da oyun kurallarını takip etmekte de zorlanırlar.
Dr. Ross Alloway, “Bu araştırma, faaliyette bulunmanın bizi düşünmeye yönlendirdiğini, bedenlerimizi olduğu kadar beyinlerimizi alıştırma yaparak geliştirebildiğini gösteriyor.” diyor ve ekliyor: Araştırma, çocuklardan yetişkinlere kadar çok geniş çıkarımlar ortaya koyuyor. Günlük hayatımıza ara verip nasıl gelişeceği tahmin edilemeyecek ve bizim hareketlerimizi bilinçli bir şekilde uyarlamamızı gerektiren faaliyetlerde bulunarak, işler belleğimizi sınıfta ya da toplantı odalarında daha iyi performans gösterecek şekilde geliştirebiliriz.
Bu alanda çocukların işler belleklerindeki kazanımları ölçen başka araştırmalar yapılmasını umuyoruz. Bu tür araştırmalar bize oyun oynamayı, hareket etmeyi ve açık hava faaliyetlerini çocukların hayatına dahil etmemiz gerektiğini hatırlatıyor.
Ross G. Alloway, Tracy Packiam Alloway. (2015)
Kaynak: http://gooeybrains.com/2016/02/25/why-kids-who-climb-trees-perform-better-in-school/