İnsanlar farklı zeka türlerine sahiptirler. Bazı insanlar istek üzerine akılda kalıcı bir şarkı yaratabilir. Diğerleri bir kitabın her kelimesini ezberleyebilir, bir başyapıt çizebilir veya karmaşık insan duygularını içsel olarak anlayabilir. Güçlü yönlerinin neler olduğunu fark ettiğinde, çalışmak için en iyi yolu bulabilirsin.
Howard Gardners’ın zeka teorisine dayanan bu teori, öğrencilerin öğretmenlerin içine bilgi “yerleştirmesini” bekleyen boş kaplar olduğuna dair uzun süredir devam eden görüşlere karşı çıkmıştır. Zeka düzeyleri, sınav günü kendilerine aktarılan bilgiyi tekrarlayabilme becerileriyle ölçülüyordu. Gardner sayesinde artık insanların çok farklı şekillerde öğrendiğini ve bu nedenle bireysel öğrenme tiplerine en uygun şekilde çalışmaları gerektiğini biliyoruz.
Bu çalışma ipuçları, öğrenmeni zeka türüne göre uyarlamana yardımcı olabilir:
Sözel Zeka
Dilsel zeka olarak da bilinen kelime zekalı insanların kelimelerle, harflerle ve cümlelerle araları iyidir. Okumak, scrabble veya diğer kelime oyunlarını oynamak ve derin tartışmalar yapmak gibi aktivitelerden hoşlanırlar. Eğer dilsel zekaya sahipsen, bu çalışma stratejileri güçlü yönlerine odaklanmana yardımcı olabilir:
- Ayrıntılı bilgi kartları hazırlayın ve bunlarla düzenli olarak pratik yapın.
- Kapsamlı notlar alın. Kelime zekasına sahip insanlar genellikle kelimeyi zihinlerinde canlandırır ve onu yazmak bu zihinsel algıyı güçlendirmeye yardımcı olur.
- Öğrendiklerinle ilgili bir günlük tutun. Günlük tutmanın, karmaşık konuları düşünmenin bilimsel olarak kanıtlanmış bir yolu olduğunu unutma. Gece yatmadan önce günlük yazmak, bilinçaltının dikkatini dağıtan unsurlardan bağımsız olarak sorunlar üzerinde çalışmak için uygun bir zaman dilimi oluşturmasına yardımcı olabilir.
Sayısal Zeka
Sayısal zekaya veya mantıksal-matematiksel zekaya sahip kişiler sayılarla, denklemlerle ve mantıkla araları iyidir. Mantıksal problemlere çözüm bulmaktan ve bir şeyleri çözmekten hoşlanırlar. Eğer sayısal zekaya sahipsen, bu çalışma ipuçlarından faydalanabilirsin:
- Notlarını sayısal grafikler ve tablolar şeklinde düzenleyerek, beyninin bilgileri mantıklı bir şekilde organize etmesine yardımcı olabilirsin.
- Anahtar kavramları vurgulamak için Roma rakamları gibi görsel yöntemler kullanarak alt kategoriler ve tamamlayıcı bilgiler oluştur.
- Edindiğin bilgileri kişisel olarak bağlantı kurduğun kategorilere ve gruplara yerleştirerek daha iyi hatırlama ve anlama sağlayabilirsin.
Görsel Zeka
Görsel zekalı insanlar sanat ve tasarımla araları iyidir. Yaratıcı olmaktan, film izlemekten ve sanat müzelerini ziyaret etmekten hoşlanırlar. Görsel zekaya sahipsen, bu çalışma ipuçlarından faydalanabilirsin:
- Notlarının veya ders kitaplarının kenar boşluklarını konu ile ilgili resimler çiz.
- Çalıştığın her kavram veya kelime için bir bilgi kartına resim çiz.
- Öğrendiklerini takip etmek için tablolar ve grafik düzenleyiciler kullan.
Bedensel Zeka
Kinestetik zeka olarak da bilinen bedensel zekaya sahip kişiler ellerini iyi kullanırlar. Egzersiz, spor ve açık havada çalışma gibi fiziksel aktivitelerden hoşlanırlar. bedensel zekaya sahipsen, bu çalışma ipuçlarından faydalanabilirsin:
- Önemli kavramları canlandır veya hayal et. Bir kavramı sessiz bir film sahnesi gibi düşünerek canlandırmayı deneyebilirsin.
- Öğrendiğin şeyleri gerçek hayattan örneklerle destekle. Tarihi figürlerin canlandırılmasını veya tanınmış simgelerin görsel temsillerini araştırarak öğrendiklerini somutlaştırabilirsin.
- Konuları daha iyi anlamana yardımcı olacak araçları kullanmayı düşün. Örneğin, bilgisayar programları ile öğrenme yöntemlerini deneyebilirsin. Pratik yaparak öğrenmek, becerilerini geliştirmen için önemli bir adımdır.
Ritmik Zeka
Müzik konusunda zeki insanlar ritim ve vuruşlarla araları iyidir. Yeni müzikler dinlemekten, konserlere katılmaktan ve şarkı bestelemekten hoşlanırlar. Eğer müzik zekanız varsa, bu aktiviteler ders çalışmanıza yardımcı olabilir:
- Bir kavramı hatırlamana yardımcı olacak bir şarkı veya kafiye oluştur. Bilinçaltın genellikle çağrışımlar yapar ve bir şarkı önemli bilgileri hatırlamana yardımcı olabilir.
- Ders çalışırken klasik müzik dinle. Yatıştırıcı, ritmik melodiler kendine gelmene yardımcı olacaktır.
- Kelime dağarcığındaki kelimeleri zihnindeki benzer kelimelerle ilişkilendirerek hatırlayabilirsin. Kelime ilişkilendirme, karmaşık kelimeleri hatırlamak için oldukça etkili bir yoldur.
Kişilerarası Zeka
Kişilerarası zekaya sahip olanlar insanlarla ilişki kurmakta iyidir. Partilere gitmekten, arkadaşlarını ziyaret etmekten ve öğrendiklerini paylaşmaktan hoşlanırlar. Kişilerarası zekaya sahipsen, bu stratejileri denemelisin:
- Öğrendiklerini bir arkadaşın veya aile üyenle paylaş. Genellikle bilgiyi paylaşma eylemi, kavramı netleştirmeye yardımcı olabilir ve sınav sırasında hatırlamayı kolaylaştırabilir.
- Sınavdan önce birisinin seni test etmesini sağla. Zeki öğrenciler arkadaş baskısının olduğu durumlarda başarılı olurlar.
- Bir çalışma grubu oluştur veya bu gruba katıl. Aynı masada farklı öğrenme türleri bir araya geldiğinde, zor kavramları hatırlamanın yeni ve daha iyi yolları ortaya çıkabilir ve bu da tüm gruba fayda sağlayabilir.
İçsel Zeka
İçsel zekaya sahip olan insanlar, kendileri kendileriyle rahattırlar. Düşünmek için yalnız kalmaktan hoşlanırlar. Eğer içsel zekaya sahipseniz, bu çalışma ipuçlarından faydalanabilirsin:
- Öğrendiklerin hakkında kişisel bir günlük tutmayı düşünün. Bu şekilde düşünme ve enerji toplama fırsatı bulabilir, zorlandığın problemlerini çözmek için gerekli motivasyonu yakalayabilirsiniz.
- İçsel zeka sahiplersen genellikle büyük gruplarda yorulabilirsin. Bu nedenle çalışmak için seni rahatsız etmeyecek sessiz bir ortam bulabilirsin.
- Grup projelerinde çalışırken, projenin her aşamasını kendi iç dünyana uygun şekilde kişiselleştirerek ve başarılarını küçük adımlarla kutlayarak kendini motive edebilirsin.
Kaynak: https://www.thoughtco.com/smart-study-strategies-1098384