Bugünlerde pek çok öğretmen ya da yönetici kendi isteğiyle ya da zorunluluktan kariyerine farklı kurumlarda devam etme kararı almış durumda. Bu kararı almanın en zor taraflarından biri de kuşkusuz özgeçmiş hazırlamak. Özel okulların ve öğretmenlerin sayısının bu kadar arttığı bir dönemde kurumla çalışanın ilk tanışma aracı olan özgeçmişler de gittikçe önem kazanıyor.
Özel okullar gazete ya da internet sitelerine verdikleri ilanlar sonucu e-mail adreslerine yağan özgeçmişler arasından doğru özgeçmişi nasıl seçeceğine karar vermeye çalışırken,pek çoğu belki de ilk kez özgeçmiş yazan öğretmenler kendilerini kurumlara nasıl anlatacağını düşünüyor. İçerik ve biçim olarak iyi hazırlanmış bir özgeçmiş istediğiniz özel okulda çalışmanın kapısını aralamanın ilk yolu.
1) Özgeçmiş kendinizi tanıtma aracınızdır. Dolayısıyla özgeçmişinizde yer alacak bilgiler sizi iyi tanımlıyor olmalıdır. Bir özgeçmişte mutlaka yer alması gereken temel bilgiler:
a) Kişisel bilgiler: İsim, soyadı, adres, telefon, e-posta, doğum tarihi…
b) Kariyer hedefi: İstediğiniz işin nitelikleri ve ne yönde ilerlemek istediğiniz.
c) Profesyonel iş deneyimi: En son deneyiminizden başlayarak tüm iş deneyimleriniz ve söz konusu işlerdeki sorumluluk alanlarınız. Verdiğiniz tarihler arasında tutarsızlık olmamasına, kısa ve öz anlatıma özen gösterin.
d) Eğitim: En son eğitiminizden başlayarak kronolojik sırayla eğitim geçmişiniz.
e) İşle ilgili beceriler: İş yaşamında önemli olabileceğini düşündüğünüz teknik ye da teknik olmayan bilgi ve becerileriniz. Kullandığınız bilgisayar programları, bildiğiniz yabancı diller gibi.
2) Unutmayın iyi yazılmış bir özgeçmiş istediğiniz işi almanızı değil, istediğiniz iş için görüşmeye çağrılmanızı garantiler. Özgeçmişinizi değerlendirecek olan kurum öncelikle;
-Neden bize başvurdu?
-Bizim için neler yapabilir?
-Kişisel özellikleri, bilgi ve yetenekleri işin gerektirdiği özellikler midir?
gibi sorulara cevap ararlar. Dolayısıyla özgeçmişiniz kuruma özel hazırlanmalı ve bu sorulara cevap veriyor nitelikte olmalıdır. Kısacası özgeçmişinizle;
-Ben bu işi yapabilirim.
-Ben bu işi istiyorum.
-Ben bu işe ve kuruma uyum sağlayabilirim.
mesajlarını verebiliyor olmalısınız. Dilerseniz özgeçmişinizin başına söz konusu kurumu ve pozisyonu neden istediğinize dair kısa bir ön yazı yazabilirsiniz. Bu durumda fazlalık olmaması için giriş bölümünde kariyer hedefi başlığını çıkarabilirsiniz.
3) Özgeçmişinizin kısa, öz ve hedefe (kuruma) yönelik olmasına özen gösterin. Fazla uzun anlatımlardan, yanlış, kafa karıştırıcı ya da çelişkili bilgi vermekten kaçının.
İlgi alanları, ödüller, gönüllü faaliyetler, yayımlanmış eserler gibi kendinize dair bilgilerden başvurulan iş ya da kariyer hedefi açısından önem taşıyorsa bahsedin.
4) Referanslarınıza özen gösterin ve kuruma özel referans vermeye dikkat edin. Şöyle düşünün; görüşme sırasında yarattığınız izlenim istediğiniz işi almanızda önemli rol oynar. Referanslarınız ise karşınızdaki kurum için yarattığınız izlenimin teyidi anlamına gelir. Özellikle kurum açısından tercih yapmanın güçleştiği durumlarda referans kontrolü önemli rol oynar.
Referans olarak belirteceğiniz kişiler;
-Daha önce beraber çalıştığınız yöneticiler ya da çalışma arkadaşlarınız
-Çalıştığınız kurumda birebir irtibatta bulunduğunuz ya da birlikte çalıştığınız kişiler
-Eğitim ve akademi dünyasından daha önce beraber çalıştığınız öğretim kadrolarından kişiler olabilir.
Referans olarak belirteceğiniz kişiler hakkındaki; isim, ünvan, kurum, adres, telefon numarası, faks, e-posta bilgilerinin eksiksiz olmasına özen gösterin.
5) Şeytan ayrıntıda saklıdır. Özgeçmişinizde itibarınızı zedeleyecek, yanlış anlaşılmanıza neden olabilecek detaylardan kaçının.
Örneğin;
-Sayfa düzenlemesine özen gösterin.
-Dilbilgisi ve yazım kurallarına dikkat edin.
-Olumlu bir dil kullanın. Gereksiz kelimeler, politik ve dini içerikler kullanmaktan kaçının.
Ve unutmayın, özgeçmiş yazmanın tek bir formülü yoktur. Başvurduğunuz her kurum veya pozisyona göre özgeçmişinizi yeniden değerlendirmeyi ve yazmayı asla ihmal etmeyin.
İşte bu kadar. İşte hayalinizdeki işi bulmak için güzel bir başlangıç fırsatı.
Hepinize bol şans dileriz.
Ali KOÇ