Bir öğretim yılı daha sona ererken, etkili öğretmenler için yaşadıkları deneyimler üzerine düşünme ve bunları önümüzdeki bir başka başarılı öğretim yılı için yeni bir plana dönüştürme dönemi başladı. Kaçıncı sınıfa ya da hangi konuda ders veriyor olursanız olun, ne kadar süredir ya da nerede öğretmenlik yapıyor olursanız olun, her eğitimcinin önümüzdeki sonbaharda daha iyi bir öğretmen olabilmek için yapabileceği üç evrensel şey var:
1. “Farkındalık” Çalışmaları Yapın
Farkındalık kelimesinin kendisi bile insanda hoş bir içsel huzur hissi yaratabilir. Farkındalık kişinin anda olması ve yaşamayı deneyimlemenin doğal sürecinin bir parçası olarak düşüncelerini, çevresindekileri ve yaşadığı durumları tamamen kabullenmesi demektir.
Farkındalığı olan insanlar dikkatli ve duyarlıdırlar, tepkisel değil. İnsanları ve durumları yargılamak yerine onları kabul ederler. Bu farkındalık hali öğretmenler için özel bir değer taşır. Yoğun programlarımıza ve sorumluluklardan oluşan uzun listelerimize rağmen kendimize bakmaya ve özen göstermeye devam etmemizi sağlar.
Ayrıca farkındalık, bizi daha iyi bir öğretmen yapabilir. Bir okul gününün ortasında, bir noktada – herhangi bir sebeple – yaşadığınız en son stresi düşünün. Onunla nasıl başa çıktınız? Umarım sonuçları olumludur. Ama eğer stres doğru bir şekilde ele alınmazsa, dersleri, insan ilişkilerini hatta kişisel enerji düzeyimizi bile olumsuz etkileyebilir.
Farkındalık, duygularımızın bilincine varabilmemizin en iyi yoludur. Ama aynı zamanda kontrolü ele almanın ve duygularımızı hem kendimizle hem de öğrencilerimizle, meslektaşlarımızla, ebeveynlerimizle ve aile bireylerimizle ilişkilerimizin olumlu şekilde sonuçlanmasını sağlayacak şekilde kullanmanın en etkili yoludur.
İşte farkındalık çalışmaları kapsamında yapabileceğiniz birkaç küçük öneri:
• Günlük tutun. Yaz dönemi günlük tutmaya başlamak (ya da belki de bıraktığınız yerden yeniden başlamak) için harika bir zamandır. Düşüncelerinizi yazdıkça, aslında zihninizi netleştirmeye ve organize etmeye yardımcı olduğunuzu fark edebilirsiniz. Ayrıca günlük çalışmasını, öğrencilerinizle birlikte günlük ya da haftalık olarak yapabileceğiniz bir çalışma olarak da yapmayı düşünebilirsiniz. Bu, onların yazma ve çizim becerilerini güçlendirmenin yanı sıra düşüncelerini ve duygularını ifade etmelerinin bir sonucu olarak birer “öğrenen” olarak kendileri ile ilişkilerini de derinleştirecektir.
• Doğayla bağlantı kurun. Bir parkta yürüyüş yapmak ya da sadece ziyaret etmek için zaman ayırın. Yaz aylarında açık havada olmaktan daha güzel bir şey yoktur. (günlüğünüzü de yanınıza alın!)
• Nefes çalışmaları yapmayı öğrenin. Yaz boyunca öğreneceğiniz nefes teknikleri, yeni öğretim yılına başladığınız dönemde hayatınızın doğal bir parçası haline gelecektir. Nefes çalışmaları günlük performansınızı ve enerjinizi artıracaktır.
2. Oku, Düşün, Planla
Arkanıza yaslanın ve hem kişisel zevkiniz hem de mesleki gelişiminiz arasındaki dengeyi kaybetmeden okuyun. Bazı kitapları sadece kendi keyfiniz için okuyun. Diğer kitapları, önümüzdeki yıla yönelik mesleki hedefleriniz üzerinde doğrudan etkisi olacak şekilde seçin. Bu okumaların kişisel vizyonunuza nasıl uygulanabileceği üzerine mutlaka düşünün.
• Öğretim yılınızın ay ay ders planını çıkartın. Aylık hedeflerinizin çerçevesini çizmek, organize bir öğrenme ve öğretme yılı başlatmanızı sağlayacaktır.
• İhtiyaç duyacağınız kaynakları belirleyin. Bir liste yapın. Böylece ihtiyacınız olanları yaz boyunca toplamaya başlayabilirsiniz. Mutlaka kullanmanız gereken internet sitesi, kitap ve makale listeleri yapın. Ders planlarınızı destekleyebilecek malzemeleri araştırmak ve görmek için mağazaları dolaşın.
• Öğrencilere, öğrenme ile bireysel olarak bağ kurmaları için rehberlik etmeniz gerektiğinde başvurabileceğiniz stratejilerin yer aldığı bir strateji defteri oluşturun. Proaktif ders planlarına uygulayabileceğiniz ve ders sırasında spontan kararlar için kullanabileceğiniz stratejileri toplayın. Sınıfınızdaki tüm öğrencilerin ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik fikirler biriktirin.
3. Bağlantı Kur, İşbirliği Yap, Dinle ve Paylaş!
Başarılı ve etkili öğretmenlik; sosyal, işbirlikçi, takım çalışmasına odaklanan bir süreçtir. Yaz ayları, mesleki sosyal ağınızı yaratmak ya da genişletmek için mükemmel bir zamandır. Okulunuzdaki ya da yakın çevrenizdeki meslektaşlarla bağlantı kurmak çok güçlü bir şey. Ama sakın bununla sınırlı kalmayın! İşte sizi harekete geçirecek birkaç öneri:
• Twitter’a girin, ilginizi ve uzmanlığınızı ateşleyecek konuşmalara katılın.Herkese uygun bir konu bulmak mümkün. Eğer beğeneceğiniz bir konu başlığı bulmazsanız kendiniz bir tane yaratın! Twitter yıl boyunca, her gün, her an mesleki gelişim sağlayacağınız bir ortam. Siz hazır olduğunuzda, o da hazır!
• Mesleki ve kişisel kitap seçimi dengesi kurmanızı sağlayacak tür ve konularda kitaplar bulabileceğiniz kitap gruplarına katılın ya da siz bir tane oluşturun.
• Önümüzdeki yıl eğitimde kullanabileceğiniz iki yeni teknoloji tabanlı araç kullanmayı öğrenin.
• Ailenizle, arkadaşlarınızla ve en önemlisi kendinizle bağlantı kurun. Sadece var olmanın tadını çıkardığınız anlar yaşayın.
Daha iyi bir öğretmen olma yolundaki yolculuğumuz, dengeyi bulmak, keyif almak ve öğrenme ve işbirliği yapma fırsatlarından ibarettir. Öğrencilerimizin öğrenmeyle ilişkilerini derinleştirmelerine rehberlik edeceğinden hiç şüphe olmayan ve sürekli devam eden güçlü bir kendini adamadır.
Zaten en önemlisi de bu değil mi?
Kaynak: http://www.edweek.org/tm/articles/2015/06/09/3-thing-you-can-do-this-summer.html?cmp=SOC-SHR-FB