Yeni bir araştırma, aşırı kontrolcü ebeveynlere sahip çocukların, kötü davranışlarındaki artış sebebiyle okul hayatlarında zorlanma ihtimallerinin daha yüksek olduğunu buldu.
Minnesota Üniversitesi araştırmacıları, “helikopter ebeveynlik” diye bilinen ebeveynlik türünün çocukların duygusal sağlığını kötü etkilediğini, bu çocukların dürtülerini kontrol etmekte ve sosyal hayatlarını idare etmekte zorlandıklarını söylüyor.
Buna karşın, ebeveynlerinin müdahalesi olmaksızın zorlu durumlarla başa çıkmayı öğrenen çocukların ise ileride daha başarılı olacaklarını öne sürüyorlar.
“Araştırmamız gösteriyor ki helikopter ebeveynler tarafından yetiştirilmiş çocuklar büyümenin getirdiği meydan okuyucu yeniliklerin üstesinden gelmekte zorlanıyorlar. Özellikle de karmaşık okul ortamı ile baş edemediklerini görüyoruz.” diyor Minnesota Üniversitesi araştırmacılarından Nicole Perry.
“Kendi duygularını ve davranışlarını etkili bir biçimde düzenleme becerisinden yoksun çocukların sınıfta “yaramazlık” yapma ve arkadaş edinirken zorlanma olasılığı daha yüksek. Okula uyum sağlamaları da daha zor.”
Amerikan Psikologlar Derneği tarafından Development Psychology adlı dergide yayımlanan çalışma, Birleşik Devletler ve İsviçre’de 422 çocuğun ve ebeveynin davranışlarını inceledi.
Çocuklar iki yaşındayken anneleri ile birlikte laboratuvara davet edildiler ve dört dakika boyunca çeşitli oyuncaklarla oynamaları, ardından iki dakika boyunca oyuncakları bırakmaları istendi.
Tüm süreç kaydedildi ve araştırmacılar annelerin, istenilen bu görevi ne derece üstlenmeye çalıştığını değerlendirdiler.
Daha sonra, çocuklar beş yaşındayken, araştırma ekibi çocukların adaletsiz bir şeker dağıtımına karşı gösterdikleri tepkiyi ve kısıtlı zaman içinde bir bulmacayı çözme kabiliyetlerini ölçtü.
Son olarak, 10 yaşına geldiklerinde çocuklar; okul, öğretmenler ve duygusal meseleler hakkındaki tutumları ile ilgili test edildi.
Araştırma, iki yaşında maruz kaldıkları “helikopter ebeveynliğin”, çocukların beş yaşına geldiklerindeki kötü davranışları ve duygusal sağlıklarının yetersizliği ile ilişkili olduğunu buldu.
Bu arada, beş yaşında duygularını daha iyi regüle edebilen (Sakinleştirebilen, kontrol edebilen) çocukların on yaşına geldiklerinde daha iyi sosyal becerilere sahip olduklarını ve okulda daha üretken olduklarını da gösteriyor araştırma.
“Stres verici durumlar sırasında kendini sakinleştirme becerisini geliştirmiş ve kendini idare etmeyi bilen çocuklar ergenlik öncesi zorlu okul ortamlarına daha kolay uyum sağlıyor.” diyor Dr. Perry.
“Bulgularımız, genellikle iyi niyetli olan ebeveynleri, duygusal zorluklarla başa çıkarken çocuklarının özerkliğini destekleme konusunda eğitmenin ne kadar önemli olduğunu vurguluyor.”