Eğitimin Nobel’i olarak anılan ve 1 milyon dolar ile bu alanda şimdiye dek verilen en büyük ödül olma özelliğini taşıyan Global Öğretmen Ödülü’nün 2018 yılı finalistleri açıklandı. İlk elemede 50 finalistin seçildiği Global Öğretmen Ödülü’nün ikinci elemesinde adayların sayısı 10’a iniyor.
Daha önce 2016 yılında Türkiye’den öğretmen Dilek Livaneli’nin finalist olmayı başardığı Global Öğretmen Ödülü’nün 2018’deki 50 finalisti arasına bu kez Samsun’un 22 bin nüfuslu Ayvacık ilçesinde bulunan Ayvacık Anaokulu’nun müdürü olan 11 yıllık öğretmen Nurten Akkuş seçildi.
Akkuş, sosyoekonomik ve eğitimsel şartları kısıtlı olan Samsun’un Ayvacık ilçesinin ilk anaokulunu kurdu. Bundan önce çocuklar hiç okula gitmemiş ve çok az sosyalleşmişti. Şartlar çok zorlayıcı olsa da – her yer çamurluydu – Akkuş hayat felsefesine sıkı sıkıya tutundu: “Hiçbir şey imkansız değildir.” Okulu öğrencilere hazırlamak için gece gündüz çalıştı. Malzemeleri buldu, boyadı ve temizledi; bir oyun parkı ve spor, hobi ve boş zaman için alanlar yarattı.
Öğrencileri, yabancılara kendilerini tanıtmakta bile zorlanırken, okuma yazmayı ve sayıları bilen insanlara dönüştüler. Bilgi ve beceri kazanımları yüzde 20’den yüzde 90’a yükseldi. Davranış bozukluları ortadan kayboldu. Sosyal olaylara katılımları yüzde 95 oranında arttı. Ve ailelerin yüzde 100’ü bu gelişimden memnun kaldı. Okul dezavantajlı bir bölgede olsa da ulusal ödüller kazandı.
Çocukların eğitimine ailelerin düşük katılımını artırmak isteyen Akkuş, “Baba Bana Bir Masal Anlat” projesine öncülük etti. Nurten Akkuş’un ilk yazdığı proje kapsamında, çocuğu anaokulunda okuyan babalara eğitimler verdi. İlk başlarda sadece bir veliyle başlanan projeye daha sonra ilçede yaşayan onlarca babayı dahil etti. Onlara, baba-çocuk ilişkisi konulu seminerler verdi. Proje kapsamında çocuğu anaokulunda eğitim gören her baba belirli bir takvim çerçevesinde en az bir kez okula geldi. Babalar çocuklara hem hikâyeler anlattı hem de birlikte bir müsamere sergilediler. Nurten Akkuş’un hazırladığı “Baba Bana Bir Masal Anlat” projesi, Türkiye çapında 20 farklı ilde uygulanmaya başladı. Proje kapsamında yüzlerce babaya eğitimler verildi. Proje hem kendi bölgesindeki hem de tüm Türkiye’deki babaların katılımını artırdı. Sınıfta babalarını görmenin bir sonucu olarak çocukların eğitime motivasyonu ve ilgisi çarpıcı biçimde arttı. Nurten Akkuş bu proje ile Sabancı Vakfı’nın toplumsal gelişmeye katkıda bulunan ‘Sıra dışı kişilerin olağanüstü öykülerini’ anlattığı, ‘Fark Yaratanlar’ programının yedinci sezonunda fark yaratanlar arasında gösterildi. (Nurten Akkuş’un ‘Fark Yaratanlar’ videosunu izlemek için: (http://www.sabancivakfi.org/tr/sosyal-degisim/fark-yaratanlar)
Nurten Akkuş, UNICEF ve Milli Eğitim Bakanlığı’nın yanı sıra hayır kurumları, sivil toplum kuruluşları, belediyeler ve vakıflarla birlikte de çeşitli projeler yürüttü. 2015 ve 2016 yıllarında halk oylamasıyla “Türkiye’de Yılın Öğretmeni” seçilirken, 2017 yılında “Türkiye’nin Geleceğe İz Bırakan 30 Kadını Unvanı”na sahip oldu.
Global Öğretmen Ödülü 2018 finalisti Nurten Akkuş’u daha yakından tanımak ve bütün projeleri hakkında bilgi almak için kendisinin bloğunu takip edebilirsiniz: http://nurtenakkus.blogspot.com.tr