Araştırmacılara göre çocukların zihinsel becerilerine yönelik testlerden yüksek puanlar almaları üç davranışa bağlı: Günde en az 60 dakika fiziksel aktivite, günde 9 ila 11 saat arası uyku ve günde iki saati geçmeyen sınırlı ekran saati.
Dünyanın en bilinen medikal dergilerinden Lancet‘de yayınlanan araştırmada, yaşları 8 ila 11 arasında değişen 4,524 çocuk; dil becerileri, hafıza, planlama becerisi ve zihinsel çalışmaları tamamlama hızlarını ölçen altı standart teste göre değerlendirildi.
Bu üç davranış kriterine uyan çocuklar, bunlara uymayan çocuklarla kıyaslandığında testlerden yüzde 4 daha yüksek puan aldılar. Hem ekran süresi hem de uyku süresi koşuluna uymak, her ikisine de uymayanlarla karşılaştırıldığında test puanlarında yüzde 5.1’lik bir artış ile ilişkilendirildi. Çocukların sadece yüzde 5’i her üç kritere de uyarken, yaklaşık yüzde 30’u hiçbir kritere uymuyordu.
“Ekran süresi uykuyu da etkiliyor olabilir.” diyor British Columbia Üniversitesi araştırmacılarından Jeremy J. Walsh. “Uyku, beyinlerimizin şekillenmesinde hayati bir rol oynuyor. Bilişsel gelişimlerinin en uygun seviyede olması için çocukların günde 9 ila 11 saat uyku uyumaları gerekiyor.”