Tekrarlı okuma, bir öğrencinin aynı metni akıcı ve hatasız okuyana kadar tekrar tekrar okumasıdır. Bireysel olarak veya grup ortamında uygulanabilir. Bu yöntem, başlangıçta öğrenme güçlüğü çeken öğrencilere yardımcı olmak amacıyla kullanılmıştır. Ancak, bu yöntemin tüm öğrencilere faydalı olduğu anlaşılmıştır.
Öğretmenler, bu okuma stratejisini genellikle öğrencilerin okuma akıcılığını artırmak amacıyla kullanmaktadır. Tekrarlı okuma, özellikle okuma hızı düşük fakat anlama yeteneği olan öğrencilere, okuma hızını ve becerilerini geliştirmelerinde yardımcı olur. Bu sayede, öğrenciler metni daha iyi anlar ve okuma başarıları artar.
Tekrarlı Okuma Yönteminin Kullanımı
Tekrarlı okumayı uygulamak kolaydır ve her türden metinle yapılabilir. İşte bu yöntem uygularken dikkate alınması gereken birkaç nokta:
- Yaklaşık 50-200 kelimelik bir metin seçin.
- Okuması kolay bir metin tercih edin.
- Metin, öğrencinin kendi başına okuyabileceği, fakat biraz da zorlanacağı seviyede olmalıdır.
Metni seçtikten sonra, bu yöntemi bir öğrenciyle bire bir uygulayabilirsin. Öğrenciye metni tanıtın ve gerektiğinde konuyla ilgili ön bilgi verin. Öğrenci, metni yüksek sesle okumalıdır. Karşılaştığı zor kelimeler için yardımcı olabilirsin, fakat öncelikle kendi başlarına anlamalarına fırsat verin.
Öğrencilerin okumaları akıcı ve etkili olana kadar metni üç defa tekrar okumalarını sağlayın. İlerlemelerini takip etmek için bir akıcı okuma çizelgesi oluşturabilirsin.
Bireysel Okuma Etkinlikleri
Öğrenciler, öğretmen gözetiminde olmadan da okuma yeteneklerini geliştirebilirler. Bu bağımsız çalışmalar, öğrencilere rehberlik yapılmasına gerek kalmadan kendi başlarına problem çözme yeteneklerini kullanmayı öğretir. İşte öğrencilerin kendi başlarına tekrarlı okuma yapabilecekleri iki etkinlik:
Ses Kaydı Yardımı
Bir ses kaydedici, öğrencilerin tekrarlı okuma yoluyla akıcılık pratiği yapmalarına yardımcı olmak için mükemmel bir araçtır. Öğrencilerin dinlemesi için önceden kaydedilmiş bir metin kullanabilir ya da yeni bir metin kaydedebilirsin. İlk okumada öğrenciler kaydı dinlerler, ardından sonraki üç seferde kayıt cihazıyla birlikte okurlar. Her bir okuma sonrası, daha hızlı ve özgüvenli bir performans gösterirler.
Süreyle Okuma
Süreyle okuma, öğrencinin okumasını zamanlamak için bir kronometre kullanmasını gerektirir. Her okuma denemesinde geçen süreyi bir çizelgede kaydedebilirler. Böylece ilerlemelerini gözlemleyebilirler. Öğrencilere amacın sadece hızlı değil, hızlı ve doğru okuyabilmek olduğunu hatırlatın.
Grupla Okuma Etkinlikleri
Tekrarlı okuma yöntemi, grup ortamlarında da oldukça etkilidir. Öğrencilerin birbirlerine yakın oturmalarını ve bir metni paylaşmalarını veya birden fazla kopyasını almalarını sağlayın. Öğrencilerin rahat okumalarını desteklemek için aşağıdaki grupla okuma etkinliklerinden bazılarını deneyin:
Ortak Okuma
Aynı ya da benzer okuma seviyesindeki öğrencileri çiftler halinde gruplayın ve önceden birkaç okuma parçası seçin. Okuyuculardan biri ilgisini çeken parçayı seçerek ilk okumayı yapsın, diğeri de dinlesin. Birinci okuyucu kendi parçasını üç kez okur, sonra öğrenciler yer değiştirir ve ikinci okuyucu yeni parçayı üç kez yüksek sesle okur. Öğrenciler, ne öğrendiklerini tartışabilir ve gerektiğinde birbirlerine yardımcı olabilirler.
Koro Okuması
Koro halinde okuma, tekrarlı okuma yöntemi için oldukça uygundur. Aynı ya da benzer okuma seviyesindeki öğrencileri ikili ya da küçük gruplar halinde gruplandırın ve bir metni hep birlikte okumalarını sağlayın. Bu etkinlik, öğrencilere akıcı okumanın neye benzediğini ve nasıl olması gerektiğini gösterir. Öğrenciler, birbirlerini dinleyerek ve birbirlerine destek olarak akıcılıklarını geliştirebilirler. Bu çalışma öğretmenle ya da öğretmensiz yapılabilir.
Yankılı Okuma
Yankılı okuma, destekli bir tekrarlı okuma yöntemidir. Bu etkinlikte, öğretmen kısa bir metni bir kez yüksek sesle okurken öğrenciler parmaklarıyla metni takip eder. Öğretmen okumayı bitirdikten sonra, öğrenciler metni kendi başlarına okur ve az önce duyduklarını tekrar ederler. Bu işlem bir ya da iki kez tekrar edilir.
İkili Okuma
İkili okuma yankılı okumaya benzer ancak öğrenciler ve bir öğretmen yerine farklı okuma seviyelerindeki öğrencilerle yapılır. Öğrencileri, biri daha iyi okuma becerisine sahip ve diğeri daha zayıf olacak şekilde çiftler oluşturun. Daha düşük seviyeli okuyucu için uygun zorlukta, fakat yüksek seviyeli okuyucu için de ilgi çekici olabilecek bir metin seçin.
Öğrencilerin parçayı birlikte okumalarını sağlayın. Daha iyi okuyucu liderliği ele alır ve diğer okuyucu ona ayak uydurmak için elinden geleni yaparken kendine güveni artar. Öğrenciler, neredeyse koro halinde okuyana kadar tekrar ederler. İkili okuma yoluyla, yüksek seviyeli okuyucu tonlama, vurgu ve anlama pratiği yaparken, diğer okuyucu akıcılık ve doğru okuma pratiği yapar.
Kaynak: https://www.thoughtco.com/developing-fluency-with-repeated-reading-2081398